Search
Close this search box.

Verander je slaapkamer in een Tantrische Tempel

Ik zie ‘intiem zijn’ gelijk aan ‘dichtbij zijn’.
Dichtbij jezelf en, als gevolg daarvan, dichtbij je geliefde.

Als er nou één ruimte is in je huis waar je dichtbij je geliefde bent, dan is het je slaapkamer. Jullie kletsen, vrijen, ruzien en slapen urenlang naast elkaar op een paar vierkante meter. Vanwege deze nabijheid is je slaapkamer de allerintiemste ruimte in jullie huis. In je slaapkamer kom je tot rust en laad je opnieuw op, zodat je weer met frisse energie de wereld in kunt. Tenminste, als je die plek ook als zodanig beschouwt en inricht.

Ikzelf maak dankbaar gebruik van een traditie die in veel culturen leeft. De bekendste variant is het Chinese Feng Shui, maar ook in India (Vaastu ) en op Bali zijn er vergelijkbare tradities. De beste vertaling is: ‘de kunst van het plaatsen’.

Het centrale uitgangspunt van deze subtiele kunstvorm is dat het inrichten van je uitwendige ruimtes haar weerslag heeft op je innerlijke ruimte. Het (opnieuw) inrichten van een ruimte helpt je bij het loslaten van oude patronen en het uitnodigen van nieuwe kwaliteiten in je leven. En als er één plek is waar onze patronen zich vaak stevig hebben vastgezet en voelbaar zijn, dan is het wel in onze seksualiteit. Door de jaren heen vormt zich vaak een vaste seksuele routine, zeker als je al lang samen bent.

Sommige van die handelingen en patronen zijn aangenaam, anderen beginnen na verloop van tijd hun gloed te verliezen. Ze gaan automatisch voelen. En dat in een gebied waar je juist al je liefde en levenslust kunt ervaren! Dan is het zaak om de ramen eens goed tegen elkaar open te zetten, de kast op te ruimen, oude kleren van de hand te doen, de nachtkastjes af te stoffen – om daarmee ook je intieme samenzijn de kans te geven zichzelf met nieuwe energie aan je te openbaren.

Ik wens jullie heel veel plezier met deze transformatie,
X Marije

 

Een tempel voor je zintuigen

Rust en intimiteit: dat is waar jullie slaapkamer voor is. Bij beide aspecten spelen je zintuigen een belangrijke rol.

Jij komt tot rust op het moment dat je zintuigen tot rust komen. Met andere woorden: in een fijne slaapkamer zie je, hoor je, proef je, ruik je of voel je niets wat je alarmsysteem ‘aan’ zet. In je slaapkamer stel je je zintuigen gerust met alles wat hen ‘streelt’: warme kleuren, mooie vormen, heerlijke geuren, prettige geluiden, zachte materialen.

Ook in intimiteit spelen je zintuigen een grote rol. Via je zintuigen ben je in contact met de wereld, de ruimte om je heen. In het engels heten je zintuigen je ‘senses’, de basis voor ons woord ‘sensueel’. Hoe prettiger de signalen zijn die je zintuigen oppikken, hoe ontspannener en sensueler jij jezelf kunt laten zijn.

Dus: loop eens naar je slaapkamer en kijk eens rond, alsof je deze ruimte voor het eerst ziet….

1. Wat wil je ZIEN?

We zijn visuele wezens; van al onze zintuigen vertrouwen we het sterkst op onze ogen. En onze ogen komen tot rust in een opgeruimde ruimte. In Feng Shui begint daarom alles met opruimen. Spullen die je niet meer nodig hebt of waar je niet blij van wordt, gaan weg. Spullen die je wilt houden, krijgen een vaste eigen plek. Dus stap 1 is opruimen en indelen.

Als je slaapkamer vrij is van rommel, kijk dan eens opnieuw om je heen. Ontspannen je ogen van de kleuren en de vormen die je ziet? Warme kleuren ontspannen: aardetinten, zachte oranjes of roze tinten. Kies geen of weinig felle kleuren. Zorg ook voor niet te veel contrast; zeker niet in grote oppervlaktes zoals gordijnen of dekbedovertrekken. Niet omdat koele kleuren of contrast niet mooi zijn, maar ze passen beter in een ruimte waarin je actief wilt zijn, zoals je werkkamer.

Hangen er afbeeldingen in je slaapkamer? Welk gevoel roepen die in je op?

Een schilderij van een treurende vrouw aan zee kan prachtig zijn, maar zou ik nooit op mijn slaapkamer hangen. Dat is niet de energie die ik daar wil. Ook m’n kinderen en andere familieleden wil ik liever niet in mijn slaapkamer. Hier wil ik minnaar zijn, geen ouder, of dochter.

Wat ik wél wil, zijn beelden die me herinneren aan waar ik meer van wil in de liefde: sensualiteit, verbinding, warmte, vertrouwen
Welke beelden roepen deze gevoelens in jou wakker?

'Ardhaneswara' (Shakti & Shiva) geschilderd door Marije: www.atelieraandacht.nl

2. Wat wil je HOREN?

Als ongeboren kindje in de baarmoeder zijn je oren de eerste zintuigen waarmee je iets waarneemt van de wereld om je heen. Geluid is ook het laatste wat we meekrijgen van de wereld, op het moment dat we sterven. Waarschijnlijk maakten mensen al muziek vér voordat we begonnen met het maken van rotstekeningen. In veel culturen vindt genezing plaats met behulp van heilige taal (zoals bijvoorbeeld Sanskriet Mantra’s) en gewijde geluiden (klankschalen, drums, gong, ratels).

Kortom: geluid en muziek hebben een enorme impact op ons systeem.

Behalve het zingen van vogels of het kabbelen van een riviertje, wil je in je slaapkamer verder liever geen geluiden van buiten. Mocht je een drukke weg in de buurt hebben, kun je zachte muziek opzetten.

Als je gaat vrijen kan het heel ondersteunend zijn om muziek op te zetten die je als het ware ‘omhult’. Muziek die je uitnodigt om te ontspannen, om jezelf wat meer los te laten. Muziek die je misschien zelfs optilt en meeneemt naar een net andere staat van zijn. 

Als je een Spotify account hebt, dan nodig ik je van harte uit om mijn Avond vol Aandacht playlist (zie hiernaast) eens te gebruiken wanneer je een intieme avond hebt samen.

3. Wat wil je RUIKEN?

Misschien is het antwoord hierop wel ‘niks’. Feng Shui benadrukt alsmaar het belang van frisse lucht in je ruimte. Frisse lucht betekent nieuwe energie. Wij zetten graag ‘s ochtends het slaapkamerraam een tijdje open, zodat de lucht kan circuleren.

Eén of twee zuurstofgevende kamerplanten helpen ook om de ‘chi’ (de energie) in je ruimte fris te houden. Er zijn heel veel mooie plantensoorten die bijdragen aan de kwaliteit van de lucht in je slaapkamer – en veel daarvan leven graag in (half)schaduw. Onder andere de lepelplant, blauwvaren, klimop, peperomia… ook nog eens allemaal een lust voor het oog. Google maar eens op ‘luchtzuiverende kamerplant’. Wel water geven – want alleen gezonde planten geven goede chi.

En: misschien wil je zo nu en dan wél iets ruiken. Iets heerlijks. Wat is er uitnodigender dan een pasgewassen dekbedovertrek? Ik ben heel blij met onze ‘chi diffuser’ (of: vaporizer). Er gaat een kopje water in en een paar druppeltjes etherische olie, genoeg voor uren lang een heerlijke geur.

Welke geur te kiezen? Ylang Ylang is dé klassieke geur in Tantra. Maar rozen-, lavendel-, of citrusaroma’s vind ik persoonlijk ook heerlijk. Ik koop mijn etherische olie bij Jacob Hooy, maar er zijn heel veel fijne merken verkrijgbaar.

Prive Tantra voor Stellen
Foto's: Maria Stijger Aramburu

4. Wat wil je VOELEN?

Een slaapkamer waarin je kunt ontspannen en zin hebt om intiem te zijn, lijkt misschien wel het meeste op een nest. En nest van zachte materialen om je in terug te trekken uit de wereld.

Welke stoffen vind jij prettig aanvoelen? Als je een nieuw dekbedovertrek uitzoekt; kijk dan niet alleen naar  de kleur, maar voel ook eens of de stof lekker zacht is. Soms voelt iets misschien lekker zacht, maar is het gemaakt van materialen die je gezondheid niet ondersteunen. In een ruimte waarin je zó veel tijd doorbrengt, wil je liefst natuurlijke materialen: viscose, linnen, katoen, wol, bamboe.

Schapenvachten op de vloer zijn heerlijk. Wij legden ons huis vol met vachten totdat we ons realiseerden dat dit niet heel cool is voor de schapen zelf. Onze nieuwste aanwinst is een enorme gevilte schapenvacht; het dier zelf loopt (als het goed is) nog steed lekker rond in de wei.

Om lekker te kunnen zitten, maar ook voor wat meer steun tijdens bepaalde houdingen, zijn een paar meditatiekussens heel fijn. Gevuld met boekweit geven ze de meeste steun en stevigheid.

En: wat je natuurlijk vooral graag wil voelen, is het lichaam van je geliefde! Als jullie ervan houden om elkaar te masseren, gebruik dan eens biologische kokosolie; ook geschikt als natuurlijk glijmiddel. Je voegt er eenvoudig een fijne geur aan toe met een paar drupjes etherische olie. Bijvoorbeeld Ylang Ylang, lavendel of mandarijn. 

5. Wat wil je PROEVEN?

Behalve misschien zo nu en dan een ontbijtje op bed (wat een verassing om dit voor je lief te organiseren!), zal je waarschijnlijk niet vaak eten op je slaapkamer. Alleen al vanwege de kruimels! Maar kijk eens wat er gebeurt als je, voordat je gaat vrijen, een fijn paletje aan heerlijke smaken samenstelt om jezelf en je geliefde mee te verleiden. Lekkere hapjes of fingerfood geven een extra dimensie aan een goede vrijpartij. Het helpt je om zo nu en dan even te pauzeren en met al je zintuigen te genieten van jullie samenzijn – in plaats van recht op je doel af te gaan.

TIPJE uit mijn eigen seksleven: neem tenminste één keer een pauze tijdens het vrijen om een kopje thee te drinken.

Voor de stellen die een Avond vol Aandacht bij me komen doen, maak ik altijd een plankje zoals hiernaast. Passievrucht – als ik het kan krijgen – is mijn favoriet, alleen al vanwege de naam. Maar ook druiven, lychees, een stuk sappige mango of ananas zijn een traktatie. In de natuurwinkel vind je de lekkerste soorten chocola. De mijne verkoopt ook heerlijke brownies en zachte, zoete dadels gehuld in pure chocola (OH YES!). Vergeet ook niet om de kaneelamandelen eens te proberen. Serveersuggestie: je hóeft je handen niet te gebruiken…

Doe het met plezier

Herinner je je nog hoe leuk het vroeger was om een tentje te bouwen?

Wat nou als je dit hele verhaal hierboven nou eens niet te serieus neemt en gewoon lekker gaat uitproberen, experimenteren en spelen? Niks wat moet – lekker belangrijk: ‘hoe het hoort’ – dit is júllie unieke ruimte. Speelsheid en plezier brengen er extra goeie chi in.

Dus doe vooral waar je vanzelf zin in krijgt, en heb plezier!

Nieuwe input voor jullie intieme samenzijn

Na jullie Avond vol Aandacht zijn jullie van harte om dieper te duiken in de weldaad van Tantra in je relatie. 

[agenda training = trainingen]

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.