FamilieRetraite: verrijk jullie intieme contact

terwijl jullie kinderen hun eigen avontuur beleven

‘Door de geweldige locatie, prachtige omgeving, het heerlijke eten en superfijne begeleiders voor de kinderen konden wij helemaal opgaan in dat waar we voor gekomen waren: elkaar! 

Een waanzinnige week vol fijne oefeningen, meditaties, sharings en diep contact met onszelf en elkaar. Marije en Jeroen zijn liefdevol aanwezig, geweldig op elkaar ingespeeld, open over hun eigen processen en – voor ons beiden niet onbelangrijk: ze hebben hele fijne stemmen om naar te luisteren. 

Zo’n prachtige week kunnen we ieder gezin aanraden. Gevuld met liefde gaan we de rest van de zomer in.’  

– Simone (deelneemster 2023)

De Familie Zomer Retraite in het kort

We verblijven een week lang, van 22 – 29 juli ’24, op een prachtige plek in de Achterhoek: ‘The Place to Be’. Zo heet deze plek niet voor niks. Deze verbouwde boerderij is gelegen aan een onverharde weg, midden in het bos, op het eeuwenoude landgoed Slangenburg. En we hebben deze aardse plek helemaal voor onszelf: ook de eigenaren doen mee.

Je hebt de keuze om te komen kamperen, een belltent te bewonen, of je eigen kamers te betrekken. Iedere dag verzorgen wij 5 uur lang programma: 3,5 uur in de ochtend en anderhalf uur aan het eind van de middag. Voor jullie én voor de kinderen; iedereen gaat op reis.

Wij nemen alle ouders mee in de weldaad van Tantra in je relatie. Er is alle tijd om aandachtig en liefdevol met elkaar te zijn. Om elkaar als nieuw te ontmoeten. Samen leren jullie nieuwe technieken die jullie intieme leven blijvend verrijken.

Ondertussen spelen jullie kinderen dat het een lieve lust is, onder begeleiding van ons toegewijde kinderteam. Ze knutselen, stoeien en gaan op avonturentocht over het eeuwenoude landgoed. ‘We hebben onze zoon nog nooit zo harmonieus zien spelen met andere kinderen, en met ons’, zei een deelnemer. 

Tussen het ochtend- en het middagprogramma willen jullie misschien lekker ergens picknicken, zwemmen of het dorpje in. Of je leest een boek op een kleedje terwijl de kinderen met hun nieuwe vrienden kikkers vangen of een potje voetballen.

In de avond is er een aandachtig bereid gezamenlijk vegetarisch diner in ‘De Barn’; de grote overkapping naast de groepsruimte. Het naar-bed-ritueel om 20:00 uur helpt je kinderen om ontspannen te gaan slapen. Daarna hangen de volwassenen met elkaar uit rondom het kampvuur of bij de sauna.

Het programma voor de volwassenen:

De basis van ons aanbod is geworteld in Tantra. Een traditie die je het leven heel direct laat ervaren, voorbij alle concepten en ideeën over wat en wie je zou moeten zijn. Behoorlijk spiritueel dus. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Tantra heel goed past bij mensen met een baan en een gezin. Het biedt allerlei beoefeningen die je tussen de bedrijven door kunt doen; samen met je geliefde, met vrienden of alleen. Tussen het werk door. Tijdens de afwas. Met de kinderen.

Tantra gaat niet speciaal of alleen over seksualiteit. Hier wordt het in het westen wel veel mee geassocieerd. En we werken er ook graag mee. Maar het gaat uiteindelijk over je hele vrije stroom: jouw levensenergie. Over de mogelijkheid om je over te geven aan de flow van het leven. Niet alleen in de slaapkamer, maar ook aan de keukentafel, tijdens je Zoom meeting of… als je met je gezin op reis bent 😉 Tantra leert je om ‘ja’ te zeggen tegen alle ervaringen die het leven je brengt. Als niets meer weg of anders hoeft, kan je het leven voller toelaten en ervaren.

In dit programma gaan jullie weer voelen waarom jullie bij elkaar zijn. Jullie relatie met jezelf en je partner staat centraal. Daarom doen jullie alle partneroefeningen met elkaar. Ademoefeningen, meditaties, contactoefeningen en Tantrische rituelen verdiepen en verrijken jullie band – zodat je er straks weer een heel jaar tegen aan kan. En dat terwijl je kinderen lekker aan het spelen en ontdekken zijn. Ideaal toch?

Het onderwerp van de FamilieRetraite van 2024 is ‘Het Paradijs’. Jullie worden begeleid door Marije en Jeroen. We worden liefdevol geassisteerd door Arjan en Irene, zelf oud-deelnemers aan de FamilieRetraite.

Wie zijn er voor de kids?

prive tantra voor stellen

Mayke & Shane

de begeleiders voor de 4 tot 12 jarigen. Ze zijn al weer zes jaar een stel. Tot twee jaar geleden deed Mayke nog een master in rechten, maar nu is ze Vrije School juf. Met haar bedrijf 'Zonnezijn' neemt ze al jaren clubjes kinderen mee het bos in voor een Bos Beleving. Shane duikt steeds vaker op in de activiteiten die ze voor de kinderen organiseert: een energieke, muzikale ondernemer vol leuke ideeën. Ooit gehoord van het Grote Gorilla spel bijvoorbeeld? Na de FamilieRetraite zéker wel! In dit duo hebben we creatieve, lieve en doortastende begeleiders gevonden om de kinderen mee te nemen op hun eigen reis. 'Mam, ik wist niet dat ik zó snel vrienden kon maken!' zei een jonge deelnemer.

Priscilla

Onze geliefde begeleidster voor de 2 tot 4 jarigen is er in '24 weer bij onder klein voorbehoud. Zij heeft vorig jaar heel wat kleine hartjes gestolen. Oók die van de kinderen die door hun ouders werden omgeschreven als eenkennig. Priscilla is afgestudeerd pedagogisch medewerkster. Zij heeft haar crèche in de tipi. Zij zal soms met de kleintjes aanhaken bij de grotere kinderen, als dat past.

Doorkijkje van een dag

08:00 Ontbijt
Als je kampeert, organiseer je je eigen ontbijt. Heb je een kamer in het gebouw, dan is het ontbijt inbegrepen.

09:00 – 12:30 Kids op pad & Ouders ‘naar binnen’
Terwijl de kinderen spelen of over het landgoed dwalen, gaan de ouders ‘naar binnen’; in een intieme ontmoeting met zichzelf en met elkaar.

12:30 – 17:00 Lunch & Vrije Tijd
Ouders halen de kinderen op. Iedereen verzorgt vervolgens z’n eigen lunch. Er is alle tijd om samen met je kinderen uit te hangen, een tukje te doen, boekje te lezen, naar het zwemmeertje te rijden, boodschappen te doen, een kasteel te bezoeken of een ijsje te halen in het dorp.

17:00 – 18:30 Integrerende Beoefening
In de namiddag komen de ouders nog een keer bij elkaar voor een beoefening of een deelronde, terwijl de kids samen spelen of spelletjes doen onder begeleiding van de kids’ crew. 

18:30 Gezamenlijk Diner
We sluiten de dag af met een heerlijke vegetarische maaltijd, verzorgd door onze koks. Dit is voor iedereen – of je nu kampeert of kamers huurt in het gebouw. Zo kan je echt ontspannen in de middag. Voor je het weet heb je een inspirerend gesprek over de uitdagingen en zegeningen van ouderschap.

20:00 Het Grote BedRitueel
Samen beleven we een magisch moment van ontspanning; luisterend naar een mooi verhaal en muziek.

Na 20:30 is het ‘Kinderstilte’
Tijd voor de ouders om te ontspannen en elkaar te ontmoeten rondom het kampvuur. We zullen ook een paar avonden de sauna aanzetten. Oudere kinderen spelen een spel in de Barn, of sluiten aan bij het vuur.

Praktische informatie

Data 2024: van maandagmiddag 22 juli tot maandagmiddag 29 juli.

Plaats: De FamilieRetraite vindt plaats in The Place to Be; een prachtige groepsaccommodatie op een eeuwenoud landgoed in Zelhem, in de Achterhoek. Er is plek voor 15 deelnemende gezinnen (én 10 man/vrouw staf).

Overnachten: Jij en je gezin hebben drie mogelijkheden om te overnachten. 1. In (naast elkaar gelegen) tweepersoons kamers in de gerenoveerde boerderij. 2. In de boomgaard in een eenvoudige bell tent met 3 of 4 bedden. Of 3: in je eigen tent of camper. De kamers in het gebouw zijn compact, maar liefdevol vormgegeven. Ze hebben een 2persoons 1.60 bed. Dat betekent dat je kinderen bij elkaar in bed (moeten willen) slapen.

Eten & drinken: We eten ‘s avonds een heerlijk gezamenlijk vegetarisch diner dat wordt verzorgd door onze koks. Dit diner zit bij de prijs inbegrepen. In het kinderprogramma zorgen onze koks voor fruit of iets lekkers tussendoor. Als jullie kamers boeken, is het ontbijt inbegrepen in de prijs. Lunch verzorgt iedereen zelf.

Het kinderprogramma: Dat wordt avontuurlijk, creatief, en heeeel gezellig. Het programma voor kinderen in de basisschool leeftijd (4 – 12 jaar) wordt begeleid door Mayke en Shane van Zonnezijn. De twee- en driejarigen hebben hun eigen honk in de tipi en worden begeleidt door Priscilla.

Prijzen: Zie hieronder voor een overzicht van alle mogelijkheden.

Deelnemen: Bij je inschrijving doe je een aanbetaling van € 250. Je geeft ook je wens tot overnachten aan. Vanwege de complexiteit van dit project, geven we onszelf een paar dagen de tijd om zeker te krijgen dat we jullie inderdaad kunnen plaatsen; op volgorde van inschrijving en beschikbaarheid. Uiteraard krijg je het inschrijfgeld teruggestort mochten we onverhoopt toch geen plek voor jullie hebben.

 

Goed om te weten:

We zullen een week lang samenleven met veel mensen, en we willen graag goed zorgen voor de prachtige locatie en haar bewoners. Er zullen daarom een aantal eenvoudige regels gelden tijdens onze retraite die dit ondersteunen. Aan het begin van  de week vertellen we hier mee over (denk aan: ‘De zaal is voor de volwassenen’).

Op momenten waarop er geen programma is, zijn je kinderen jullie verantwoordelijkheid. We vragen je om te zorgen dat je kinderen ook in deze tijd de regels naleven.

Per gezin is elke dag één volwassene nodig die helpt bij de afwas, het groente snijden of een ander klusje: reken op een half uur per dag.

’s Avonds willen we alle ouders de gelegenheid geven om samen te ontspannen. Daarom vragen we om kinderstilte na 20:30, na het gezamenlijk naar-bed-ritueel om 20:00. Als jullie ritueel anders is, wil je dan rekening houden met de rest?

Wat deelnemers zeggen

5/5

Beluister de Avond vol Aandacht podcast:

Wat kost het?

Je kunt overnachten in je eigen tent,
een al opgezette bell-tent, of kamers in het gebouw.

Alle genoemde prijzen zijn per gezin en incl. 9 & 21% btw.

 • Ontbijt is inbegrepen bij de kamers
 • Lunch verzorgt iedereen zelf; dit geeft je veel vrijheid met je gezin
 • Diner zit altijd bij de prijs inbegrepen, we dineren graag samen
 • Er is plek voor in totaal 15 stellen
 
 

A. Met je eigen tent of camper / plek voor 10 gezinnen

 • 2 volwassenen, 1 kind, kamperen met eigen tent, incl diner: € 2399,-
 • 2 volwassenen, 2 kinderen, kamperen met eigen tent, incl diner: € 2799,-
 • Voor een 3e of 4e kind betalen jullie € 275 per kind (voor verblijf, kinderprogramma + diner) Vermeld dit bij je aanmelding.
 
 

B. Slapen in een belltent / plek voor 5 gezinnen

 • 2 volwassenen + 1 kind, belltent incl beddengoed, incl diner: € 2599,-
 • 2 volwassenen + 2 kinderen, belltent incl beddengoed, incl diner: € 2999,-
 • Deze belltenten zijn eenvoudige ronde, al opgezette tenten met een diameter van 4 m, incl 4 bedden. Inclusief beddengoed & handdoeken.
 • Je vindt hier een impressie.
 • Een 3e of 4e kind slaapt naast de belltent in een zelf meegebrachte tent, á €275 per kind (voor verblijf, kinderprogramma + diner). Vermeld dit bij je aanmelding.
 
 

C. Slapen in twee 2p kamers/ plek voor 3 gezinnen

 • 2 volwassenen + 1 kind, in 2 naast elkaar gelegen 2p kamers
  • incl beddengoed, handdoeken, ontbijt & diner voor 3 p: € 3079,-
 • 2 volwassenen + 2 kinderen, in 2 naast elkaar gelegen 2p kamers
  • incl beddengoed, handdoeken, ontbijt & diner voor 4p: € 3579,-
 • Deze compacte slaapkamers hebben standaard een vast 1.60 m bed. Dat betekent dat je kinderen met elkaar in 1 bed moeten kunnen/willen slapen. Je vindt hier een impressie van de kamers.
 
N.B.:  Je schrijft je in voor deze retraite door via de knop hieronder een aanbetaling te doen van €250,- Voor het restbedrag – afhankelijk van het aantal kinderen en hoe jullie willen verblijven – ontvang je daarna van ons een factuur op maat. Betaling in termijnen is mogelijk.

Veelgestelde vragen

Als jullie een keer een privé sessie bij ons hebben gedaan, hebben jullie voldoende ervaring. Het gaat er vooral om dat je enig idee hebt of Tantra wat voor je is. Of je er blij van wordt. Als je geen ervaring Tantra hebt, maar wel met andere vormen van meditatie en/of lichaamswerk: ook goed. We hebben deze week tijd genoeg om iedereen rustig mee te nemen in de weldaad van Tantra. Twijfel je; boek dan eerst een privé sessie. Dat is voor veel stellen een geweldige eerste kennismaking met Tantra.

De ervaring leert dat de FamilieRetraite ook interessant is voor mensen die juist al veel ervaring hebben met Tantra. Je beoefent Tantra in zo’n nieuwe setting; een setting waarin je ouderschap ook helemaal mee doet. Dit zal je ongetwijfeld nieuwe inzichten en ervaringen opleveren. 

Oh jee.. ja: daar is het oude misverstand weer. Tantra wordt hier in het westen heel makkelijk verward met de Kama Sutra. Geen punt hoor: dat was ook het allereerste dat door míjn hoofd schoot toen ik voor het eerst het woord ‘Tantra’ hoorde 😉 

Maar nee: in Tantra beoefenen we om onze seksuele energie vrijer te laten stromen. Die energie is hetzelfde als je levensenergie of je vitale stroom. Hoewel Tantra wel een aantal seksuele beoefeningen kent, zijn er nog veel en veel meer die helemaal niet lijken op seks. 

Het hele leven wordt rijker en avontuurlijker als je je vitale energie meer toelaat. Of je nou de afwas doet, ruzie maakt, je kinderen naar bed brengt of geniet van een lekkere kop koffie. En, o ja: en ook als je vrijt. Maar – net als in de rest van je leven – zijn we ook in Tantra heus niet de hele dag aan het seksen. Wil je hier meer over weten, luister dan deze podcast.

Terug naar de kinderen. Voor hen is die rijkdom en dat avontuurlijke iets heel vanzelfsprekends. Ze zitten er de hele dag door in. En móchten jullie merken dat jullie een beetje juicy van Tantra worden: zij zullen het waarschijnlijk heerlijk vinden om te zien dat jullie van elkaar genieten. Trouwens: de kinderen hebben hun eigen programma, op een andere plek dan waar de volwassenen zijn. Dus ze krijgen überhaupt niets mee van wat we aan het doen zijn. En wij niet van hen. Het leuke is: dan heb je elkaar van alles te vertellen, als jullie in de middag samen vakantie vieren 😉

Bij Avond vol Aandacht werken we heel gericht met stellen, en op dit moment hebben we geen aanbod voor alleenstaande ouders. Wil je toch graag mee doen aan de FamilieRetraite, dan zou dat eventueel na overleg kunnen met een gelegenheidspartner (m/v). Je bent trouwens als vrouw alleen van harte welkom op de Dakini Dagen

We hebben heel erg ons best gedaan om een betaalbare FamilieRetraite aan te bieden – met dank aan de eigenaren van Place to Be, bij wie we voor een goede prijs terecht kunnen op hun prachtige locatie. Een team van tien mannen en vrouwen staan voor jullie klaar: onze koks, een team van kinderbegeleiders en wijzelf met onze assistenten.

Vergelijk dit niet met een vakantie. Je gaat echt op retraite; jullie krijgen tenminste 5 uur per dag les in Tantra. Een vakantie ben je na twee weken weer vergeten. De ervaringen in de FamilieRetraite zullen de rest van jullie leven verrijken. Ter indicatie: voor een Tantra retraite van 1 week betaal je al gauw €1500,- per persoon.

Desondanks realiseren we ons dat de kosten voor sommige families best pittig zullen zijn.  
Betaling in termijnen is altijd mogelijk. En als ondernemer zal je een deel van de kosten af kunnen trekken.

We hebben hiernaast twee ‘officiële’ plekken met korting beschikbaar. Neem dus altijd contact met ons op als jullie graag mee willen doen, maar niet de volle mep kunnen betalen. 

Tip: wij hebben ooit een speciale spaarrekening geopend voor spirituele groei, waar we iedere maand automatisch een bedrag naar over lieten schrijven. Dat heeft heel erg geholpen.

De ervaring leert dat het niet zo eenvoudig is om je aandacht bij jezelf (en je geliefde) te houden met een écht klein kindje.
Kindjes vanaf anderhalf á twee jaar, die al lekker kunnen lopen en niet meer afhankelijk zijn van een slaapje in de ochtend, zijn van harte welkom. Neem contact met ons op als je twijfelt. Eventueel koppelen we je aan Priscilla; de begeleidster van de allerkleinsten.

Vorig jaar deden er meer dan 30 kinderen mee. Er was er een flinke club 10 tot 12 jarigen, die de grootste lol hadden met elkaar. Mayke en Shane zullen ook de oudere kinderen betrekken en – als ze dat willen – mee laten helpen bij verschillende programma onderdelen. Ze kunnen de hulp goed gebruiken! 

Een oudere puber die dat leuk vindt, is van harte welkom in de rol van assistent voor het kinderteam. Laat het ons weten, dan koppelen we hem of haar aan Mayke & Shane voor een kennismaking.

Verder gaan 12 jarigen heus niet om 20:30 naar bed, dat begrijpen we ook wel. Het gaat er om dat kinderen – van welke leeftijd dan ook – na die tijd niet meer  gillend over het terrein rennen, zodat ouders kunnen ontspannen en kleinere kinderen kunnen slapen.  

Staat je vraag er niet bij? Kijk dan hier of neem contact met ons op. 

Lees het artikel in Wilde Vrouw Magazine

‘Je bent wát, op tantra retraite geweest met het hele gezin?!’

Drees en Floris deden mee aan de FamilieRetraites in ’22 en ’23. Zij bleek journaliste en hij fotograaf. Samen maakten ze een mooi artikel voor Wilde Vrouw Magazine (editie voorjaar ’23) 

Klik hier om het te lezen.

Voorpagina artikel over FamilieRetraite Wilde Vrouw magazine
Tekst: Drees Koren, Fotografie: Floris Scheplitz - voor Wilde Vrouw Magazine, lente '23

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.