FamilieRetraite: vakantie én spirituele groei

Hoe lang is het geleden dat jullie echt aandacht hadden voor elkaar?

Deze zomer (27 juli – 3 augustus) bieden we jullie de gelegenheid om elkaar weer als nieuw te ontmoeten. 

Zonder dat jullie iets voor de kinderen hoeven te organiseren. Want terwijl wij een intiem programma over Verlangens beleven, hebben zij hun eigen avonturen op het eeuwenoude landgoed…

’s Middags is het vakantie, met tijd om elkaars ervaringen te horen. Daarna schuiven we aan bij het gezamenlijke diner, is er een vuurtje en een verhaal voor het slapen gaan – en dan tijd om samen te genieten van de dag, de sterren en de rust.

Over het Programma

De Familie Zomer Retraite in het kort

We verblijven een week lang op een prachtige plek in de Achterhoek. Het heet niet voor niks ‘The Place to Be’. Je hebt de keuze om te komen kamperen, een Belltent te bewonen, of je eigen kamers te betrekken. In de ochtenden is er 3,5 uur programma. Voor jullie én voor de kinderen; iedereen gaat op reis. Jullie met ons; zodat jullie eindelijk weer eens de tijd hebben om aandachtig en liefdevol met elkaar te zijn. De kinderen gaan onder begeleiding spelen, knutselen en op avonturentocht over het eeuwenoude landgoed.

In de middag vier je vakantie samen met je gezin. Je gaat misschien lekker ergens met elkaar picknicken, zwemmen of het dorpje in. Aan het eind van de middag komen we nog een keer een uur tot anderhalf uur bij elkaar om samen een beoefening te doen. In de avond is er een gezamenlijk vegetarisch diner plus aansluitend een kampvuur om samen aan uit te hangen  – voor wie wil.

Hoe ziet een dag voor de volwassenen eruit?

De basis van ons aanbod is geworteld in Tantra. Een traditie die je het leven heel direct laat ervaren, voorbij alle concepten en ideeën over wat en wie je zou moeten zijn. Behoorlijk spiritueel dus. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Tantra heel goed past bij mensen met een baan en een gezin. Het biedt allerlei beoefeningen die je tussen de bedrijven door kunt doen; samen met je geliefde, met vrienden of alleen. Tussen het werk door. Tijdens de afwas. Met de kinderen.

Tantra gaat niet speciaal of alleen over seksualiteit. Hier wordt het in het westen wel veel mee geassocieerd. En we werken er ook graag mee. Maar het gaat uiteindelijk niet over die specifieke vorm, maar over je hele vrije stroom: jouw levensenergie. Over de mogelijkheid om je over te geven aan de flow van het leven. Tantra leert je om ‘ja’ te zeggen tegen alle ervaringen die het leven je brengt. Als niets meer weg hoeft, ga je het leven voller ervaren. Niet alleen in de slaapkamer, maar ook aan de keukentafel, tijdens je Zoom meeting of… als je met je gezin op vakantie bent;-). Lees hier het artikel van Drees en Floris, deelnemers aan de FamilieRetraite ’22.

In de ochtenden bieden we een programma aan waarin jullie weer voelen waarom jullie bij elkaar zijn. Door middel van ademoefeningen, meditaties, contactoefeningen en Tantrische rituelen verdiepen en verrijken jullie je band – zodat je er weer een heel jaar tegen aan kan. En dat terwijl je kinderen lekker aan het spelen en ontdekken zijn. Ideaal toch? Het onderwerp van de FamilieRetraite van dit jaar is ‘Verlangens’, beluister vooral onze podcast over dit – in Tantra belangrijke – onderwerp. Aan het eind van de middag komen we opnieuw samen om te beoefenen. Daarna is er een gezamenlijk diner.

Hoe ziet een dag voor de kinderen eruit?

Yes, daar zijn Mayke & Shane. Tot vorig jaar deed Mayke nog een master in rechten, maar nu is ze Vrije School Juf in wording. Met haar bedrijf ‘Zonnezijn’ neemt ze al jaren clubjes kinderen mee voor een Bos Beleving. In haar hebben we een creatieve, lieve en doortastende begeleider gevonden om de kinderen aan de hand te nemen op een reis, langs hetzelfde thema als de volwassenen. Want je relatie met je verlangen wordt al in je jeugd gelegd. Ze doet het samen met haar vriend Shane met wie ze 5 jaar samen is: een enthousiaste, muzikale gast met superveel energie en vol van leuke ideeën. Klik hier voor een outline van het kinderprogramma voor de 4 tot12 jarigen.

En Priscilla: de favoriete oppas van de kinderen van Chris en Yolande; de eigenaren van the Place to Be. Aankomende zomer is ze vers afgestudeerd als kinderdagverblijf begeleidster; werk waarin ze al ruime ervaring heeft. Samen met de kleinsten (+/- 2 tot 4 jaar) heeft ze een eigen homebase in de tipi. Hoe cool is dat!

Doorkijkje van een dag

08:00 – 09:00 Ontbijt
Als je kampeert, kan je kiezen of je zelf je ontbijt verzorgt of dit bijboekt. Heb je een kamer in het gebouw, dan is het ontbijt inbegrepen.

09:15 Kids op pad
De begeleiders van het kinderprogramma staan klaar om de kinderen mee te nemen op avontuur op het eeuwenoude landgoed.

09:30 – 13:00 Volwassenen ‘naar binnen’
Terwijl de kinderen spelen of over het landgoed dwalen, gaan de ouders ‘naar binnen’; in een intieme ontmoeting met zichzelf en met elkaar.

13:00 – 17:00 Lunch & Vrije Tijd
Ouders halen de kinderen op. Iedereen verzorgt vervolgens z’n eigen lunch. Er is alle tijd om samen met je kinderen uit te hangen, een tukje te doen, boekje te lezen, naar het zwemmeertje te rijden, boodschappen te doen, een kasteel te bezoeken of een ijsje te halen in het dorp.

17:00 – 18:30 Integrerende beoefening
In de namiddag komen de ouders nog een keer bij elkaar voor een beoefening of een deelronde, terwijl de kids samen spelen onder begeleiding van de kids’ crew. 

18:30 Gezamenlijk diner
We sluiten de dag af met een heerlijke vegetarische maaltijd, verzorgd door onze koks. Dit is voor iedereen inbegrepen – of je nu kampeert of kamers huurt in het gebouw. Zo kan je echt ontspannen in de middag. Voor je het weet heb je een inspirerend gesprek over de uitdagingen en zegeningen van ouderschap.

20:00 Het Grote BedRitueel
Samen luisteren we naar een mooi verhaal of zingen we een lied ter afscheid van de dag. Als de kinderen naar bed zijn, is het tijd voor de ouders om te ontspannen en elkaar te ontmoeten rondom het kampvuur. We zullen ook een paar avonden de sauna aan laten zetten.

Praktisch

Data: van donderdagavond 27 juli tot donderdagmiddag 3 augustus 2023. 

Plaats: De FamilieRetraite vindt dit jaar plaats in The Place to Be; een prachtige groepsaccommodatie op een eeuwenoud landgoed in de Achterhoek. Naast 8 tot 10 man/vrouw staf, is er plek voor 15 deelnemende gezinnen.

Overnachten: Jij en je gezin hebben drie mogelijkheden om te overnachten. In (naast elkaar gelegen) tweepersoons kamers in de prachtig gerenoveerde boerderij. In de boomgaard in een ‘bell tent’ met 4 bedden. Of in je eigen tent of camper. De kamers in het gebouw hebben 2 persoons 1.60 bedden. Dat betekent dat je kinderen bij elkaar in bed (moeten willen) slapen.

Eten & drinken: We eten ‘s avonds gezamenlijk. Daar zorgen de koks voor. Het diner voor jullie zit dan ook bij de prijs inbegrepen. Ook zal er overdag koffie, thee en een lekkere snack zijn. In het kinderprogramma is er ook fruit. Jullie kunnen ontbijt bijboeken. Als jullie kamers boeken, is het ontbijt inbegrepen in de prijs.

Het kinderprogramma: wordt avontuurlijk, creatief, en heeeel gezellig. Het kinderprogramma is voor kinderen in de basisschool leeftijd, tussen 4 en 12 jaar en wordt begeleid door Mayke en Shane van Zonnezijn. De twee- en driejarigen hebben hun eigen honk – en begeleidster Priscilla. 

Prijzen: Zie hieronder voor een overzicht van alle mogelijkheden.

Deelnemen: Bij je inschrijving doe je een aanbetaling van € 250. Je geeft ook je wens tot overnachten en eventueel ontbijt aan. Vanwege de complexiteit van dit project, geven we onszelf een paar dagen de tijd om zeker te krijgen dat we jullie inderdaad kunnen plaatsen; op volgorde van inschrijving en beschikbaarheid. Uiteraard krijg je het inschrijfgeld teruggestort mochten we onverhoopt toch geen plek voor jullie hebben.

Nog paar huishoudelijke richtlijnen:

We zullen een week lang samenleven met veel mensen, en we willen graag goed zorgen voor de prachtige locatie en haar bewoners. Er zullen daarom een aantal eenvoudige regels gelden tijdens onze retraite die dit ondersteunen, die we aan het begin van de week helder zullen maken aan iedereen (bijvoorbeeld: ‘Geen kinderen in de grote zaal’).

 • Op momenten waarop er geen programma is, zijn je kinderen jouw verantwoordelijkheid. We vragen je om te zorgen dat je kinderen ook in deze tijd de regels naleven.
 • Per gezin is elke dag één volwassene nodig die helpt bij de afwas en/of het groente snijden: een taakje van max een half uur.
 • ’s Avonds willen we alle ouders de gelegenheid geven om samen te ontspannen. Daarom vragen we om kinderstilte na 20:30, na het gezamenlijk naar-bed-ritueel om 20:00. Als jullie ritueel anders is, wil je dan rekening houden met de rest?

Wat deelnemers zeggen

4.7/5

Onze podcast over Verlangens, het thema van dit jaar:

Wat kost het?

Je kunt overnachten in je eigen tent,
een al opgezette bell-tent, of kamers in het gebouw.

Er is plek voor 15 stellen. Alle genoemde prijzen zijn per gezin, incl 9 & 21% btw. Wat betreft de maaltijden:

 • Ontbijt kun je tot 2 weken van tevoren bijboeken; bij kamers is dit standaard inbegrepen.
 • Lunch verzorgt iedereen zelf; dit geeft je veel vrijheid met je gezin.
 • Diner zit altijd bij de prijs inbegrepen, want we dineren graag samen.


MET JE EIGEN
TENT OF CAMPER / plek voor 10 gezinnen

 • 2 volwassenen, 1 kind, kamperen met eigen tent, incl diner  € 2250,-
 • Idem, incl ontbijt voor 3 p € 2500,-
 • 2 volwassenen, 2 kinderen, kamperen met eigen tent, incl diner € 2700,-
 • Idem, incl ontbijt voor 4 p € 2950,-
 • Voor een 3e of 4e kind betalen jullie €250 per kind (voor verblijf, kinderprogramma + diner, excl. eventueel ontbijt) Vermeld dit bij je aanmelding.

SLAPEN IN EEN BELL TENT / plek voor 5 gezinnen

 • 2 volwassenen + 1 kind, belltent incl beddengoed, incl diner € 2400,-
 • Idem, incl ontbijt voor 3 p € 2650,-
 • 2 volwassenen + 2 kinderen, belltent incl beddengoed, incl diner € 2850,-
 • Idem, incl ontbijt voor 4 p € 3100,-
 • Deze belltenten zijn ronde, al opgezette tenten met een diameter van 4 m, incl 4 bedden. Een 3e of 4e kind slaapt naast de belltent in een zelf meegebrachte tent, á €250 per kind (voor verblijf, kinderprogramma + diner, excl. eventueel ontbijt). Vermeld dit bij je aanmelding.SLAPEN IN
TWEE 2P KAMERS / plek voor 5 gezinnen

 • 2 volwassenen + 1 kind, in 2 naast elkaar gelegen 2p kamers
  • incl beddengoed, handdoeken, ontbijt & diner voor 3 p € 2925,-
 • 2 volwassenen + 2 kinderen, in 2 naast elkaar gelegen 2p kamers
  • incl beddengoed, handdoeken, ontbijt & diner voor 4p € 3425,-
 • Deze slaapkamers hebben standaard een vast 1.60 m bed. Dat betekent dat je kinderen met elkaar in 1 bed moeten kunnen/willen slapen. Eén slaapkamer heeft twee losse 1p bedden. Neem contact op over de beschikbaarheid.

Veelgestelde vragen

Als jullie een keer een privé sessie bij ons hebben gedaan, hebben jullie voldoende ervaring. Het gaat er vooral om dat je enig idee hebt of Tantra wat voor je is. Of je er blij van wordt. Als je geen ervaring Tantra hebt, maar wel met andere vormen van meditatie en/of lichaamswerk: ook goed. We hebben deze week tijd genoeg om iedereen rustig aan mee te nemen in de weldaad van Tantra. Twijfel je; boek dan eerst een privé sessie.

De ervaring leert dat de FamilieRetraite ook interessant is voor mensen die juist al veel ervaring hebben met Tantra. Je beoefent Tantra in zo’n nieuwe setting; een setting waarin je ouderschap ook helemaal mee doet. Dit zal je ongetwijfeld nieuwe inzichten en ervaringen opleveren. 

Oh jee.. ja: daar is het oude misverstand weer. Tantra wordt hier in het westen heel makkelijk verward met de Kama Sutra. Geen punt hoor: dat was ook het allereerste dat door míjn hoofd schoot toen ik voor het eerst het woord ‘Tantra’ hoorde 😉 Maar nee: in Tantra beoefenen we om onze seksuele energie vrijer te laten stromen. Die energie is hetzelfde als je levensenergie of je vitale stroom. Hoewel Tantra wel een aantal seksuele beoefeningen kent, zijn er nog veel en veel meer die helemaal niet lijken op seks. 

Het hele leven wordt voller, rijker en avontuurlijker als je je vitale energie meer toelaat. Of je nou de afwas doet, ruzie maakt, je kinderen naar bed brengt of geniet van een lekkere kop koffie. En, o ja: en ook als je vrijt. Maar – net als in de rest van je leven – zijn we ook in Tantra heus niet de hele dag aan het seksen. Wil je hier meer over weten, luister dan deze podcast.

Terug naar de kinderen. Voor hen is die rijkdom en dat avontuurlijke iets heel vanzelfsprekends. Ze zitten er de hele dag door in. En móchten jullie merken dat jullie een beetje juicy van Tantra worden: zij zullen het waarschijnlijk heerlijk vinden om te zien dat jullie van elkaar genieten. Trouwens: de kinderen hebben hun eigen programma, op een andere plek dan waar de volwassenen zijn. Dus ze krijgen überhaupt niets mee van wat we aan het doen zijn. En wij niet van hen. Het leuke is: dan heb je elkaar van alles te vertellen, als jullie in de middag samen vakantie vieren 😉

Bij Avond vol Aandacht werken we heel gericht met stellen, en op dit moment hebben we geen aanbod voor alleenstaande ouders. Wil je toch graag mee doen aan de FamilieRetraite, dan zou dat eventueel wel kunnen met een  gelegenheidspartner (m/v). Je bent trouwens als vrouw ook welkom op de Dakini Dagen.

We hebben heel erg ons best gedaan om een betaalbare FamilieRetraite aan te bieden – met dank aan de eigenaren van Place to Be, bij wie we voor een goede prijs terecht kunnen op hun prachtige locatie. Desondanks realiseren we ons dat de kosten voor sommige mensen best pittig zullen zijn. 

Betaling in termijnen is altijd mogelijk. We hadden twee plekken met korting beschikbaar. Deze zijn inmiddels vergeven, maar neem toch gewoon even contact met ons op. Wij hebben trouwens ooit een speciale spaarrekening geopend voor spirituele groei, en dat heeft heel erg geholpen.

De ervaring leert dat het niet zo eenvoudig is om je aandacht bij jezelf (en je geliefde) te houden met een écht klein kindje.
Kindjes vanaf anderhalf á twee jaar, die al lekker kunnen lopen en niet meer afhankelijk zijn van een slaapje in de ochtend, zijn van harte welkom. Neem contact met ons op als je twijfelt. Eventueel koppelen we je aan Priscilla; de begeleidster van de allerkleinsten.

Staat je vraag er niet bij? Kijk dan hier of neem contact met ons op. 

Lees het artikel in Wilde Vrouw Magazine

‘Je bent wát, op tantra retraite geweest met het hele gezin?!’

In de FamilieRetraite van vorig jaar deden Drees en Floris mee; journaliste en fotograaf. Samen maakten ze een prachtig artikel voor Wilde Vrouw Magazine (editie voorjaar ’23) Klik hier om het artikel te lezen.

Tekst: Drees Koren, Fotografie: Floris Scheplitz - voor Wilde Vrouw Magazine, lente '23