Over Woede; waar het goed voor is en: 'Hoe ziet de wereld eruit zonder?'

‘Zeg ‘JA’ tegen alles wat je ervaart’, zegt Tantra. Maar dat is nog helemaal niet makkelijk. Wat bijvoorbeeld te doen met die intense energie, als je je woede niet langer wil onderdrukken? 

Of: ‘Hoe zou de wereld eruit zien zonder woede?’ Dat vroeg Flo van Dam, studente theaterdocent, mij in deze podcast.

Ze stuurde me een openhartige mail naar aanleiding van mijn lezing over emoties in Tivoli Utrecht:

‘Die avond is mij ontzettend bijgebleven. De manier waarop je praatte over emoties; dat het allemaal energie is en dat iedere emotie er dus mag zijn, vond ik gaaf om te horen. Ik zit op dit moment middenin een onderzoek naar de emotie boosheid. Een onderzoek over mensen die juist niet goed zijn in het voelen en uiten van die boosheid. 

Dit is een onderzoek naar anderen, maar ook ontzettend naar mezelf. Ik ben heel slecht in het erkennen van mijn boosheid en merkte dat ook tijdens de oefening die je met ons deed: ik vond het heel lastig om daar echt bij te komen… Daarom lijkt het mij ook heel erg gaaf om met jou in gesprek te gaan, omdat je zelf hebt ervaren hoe Tantra een toevoeging aan je leven gaf én vervolgens zelf een trainer bent geworden. Zou je het leuk vinden om hier binnenkort een keer met mij over te praten?’

Er zit intelligentie in alles wat we ervaren; ook in woede

Natuurlijk ging ik graag met Flo praten! Ik denk dat het belangrijk is dat woede een bespreekbaar onderwerp wordt. Flo maakt er een theaterstuk over; een prachtige manier om daaraan bij te dragen. 

Ik keek diezelfde week nog eens op mijn lijstje ‘Onderwerpen om Podcasts over op te nemen’ en woede stond bovenaan dat lijstje. Dus besloot ik Flo te vragen of ze zin had om haar interview met mij via de microfoon te doen. En dat wilde ze wel.

Het werd een fris en vitaal gesprek over een onderwerp dat ook makkelijk zwaar en moeilijk had kunnen aanvoelen. Een vriendelijke bevestiging van de visie in Tantra: dat als je toelaat wat je ervaart, nieuwsgierig en aandachtig blijft… er meestal meer ruimte en stroming komt. Zelfs (of misschien wel: juist?) als we het over zo’n ‘negatieve’ emotie hebben als woede.

Ik hoop dat je door deze aflevering ook geïnteresseerd raakt in jouw woede. Om jezelf in die intensiteit beter te leren kennen, en er misschien wat meer in te ontspannen. It’s only human!

Beluister onze podcast over Woede

‘Er zit intelligentie in alles wat we ervaren, ook in onze woede.’

Thuis kennismaken met Tantra?

Download onze gratis partner oefening ‘Brandstof voor jullie Relatie’ (25 min.) en ontdek samen de weldaad van Tantra.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.