Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is...

Geen. Er is geen verschil. In elk geval: diep in ons niet.

In onze essentie verschillen mannen en vrouwen niet of nauwelijks van elkaar. Dat is tenminste wat ík denk: neem het vooral met een korrel zout. 

Mannen en vrouwen hebben dezelfde verlangens naar liefde, verbinding en avontuur, dezelfde angsten, en – in potentie – toegang tot dezelfde kwaliteiten.

Wat soms kan gebeuren in Tantrische beoefeningen, is dat een bekend beeld van onszelf (bijvoorbeeld: ‘Ik ben een vrouw’) wegvalt. Oplost. Dan voel ik me niet speciaal vrouw… of man. Dan voel ik me een beetje zoals de Tantrische god/godin hiernaast uitbeeldt: allebei tegelijk.

Maar er zijn ook wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen. We drukken onszelf anders uit in de wereld. We ontwikkelen andere patronen. We vrijen anders en we hanteren andere opvoedstijlen.

Als we diep van binnen zo hetzelfde zijn, wat maakt dan dat ik mezelf dan soms als zo anders ervaar dan mijn geliefde (van de andere sekse)? 

Hierover spreek ik met mijn geliefde Jeroen Biegstraaten, in deze tiende episode van de Avond vol Aandacht Podcast. Hij is naast Tantra leraar bij Avond vol Aandacht ook schrijver van het boek ‘Het is Tijd Man’ en trainer bij het platform Mannenkracht. 

‘Mijn man wil geen Tantra beoefenen’

Ons gesprek begint met iets wat ik vrouwen regelmatig hoor zeggen: ‘Ik wil graag Tantra beoefenen, maar ik krijg mijn man niet mee’. Wat maakt de stap om Tantra te beoefenen voor sommige mannen misschien groter? 

Van hieruit verkennen we allerlei onderwerpen: de verschillen (en overeenkomsten) tussen mannen en vrouwen als geliefden, bedpartners en opvoeders.

En we concluderen: Jazeker; het is heel krachtig om samen met je geliefde op onderzoek uit te gaan naar hoe jullie meer intimiteit en vrije stroom kunnen ervaren in het samenzijn. Maar Tantra – jezelf vrij laten zijn – kan je ook beoefenen zonder partner.

De meeste koppels waarmee we werken zijn heteroseksueel; zij brengen dus veel tijd door met hun partner van de andere sekse. Het is onze ervaring dat het daarnaast vaak heel voedend en ontspannend is voor mannen om regelmatig onder alleen mannen te zijn, en vrouwen onder vrouwen. 

Marije biedt daarom voor vrouwen de Dakini Dagen. Bij Jeroen kan je trainingen volgen via Mannenkracht

We werken aan een AvA Tantra aanbod voor mannen; hou onze nieuwsbrief in de gaten als je interesse hebt!

Beluister onze podcast:

Je laten begeleiden door Jeroen?

Jeroen geeft prachtige relatiecoaching sessies, en je komt hem ook tegen in de vitale Tantra trainingen van Avond vol Aandacht. Daarin deelt hij zijn beste gereedschap uit bijna 20 jaar zelfonderzoek en Tantra.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.