Therapie als waardevolle aanvulling op Tantra

Tantra is een prachtig, spiritueel pad waarin je grote groei kunt doormaken. Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je voldoende veiligheid ervaart. Veiligheid in je omgeving in de eerste plaats: doe onderzoek en beoefen alsjeblieft alleen Tantra binnen een school die je vertrouwen waard is. Niemand zou druk op je moeten leggen, op welk spiritueel pad dan ook!

Nou is de realiteit van onze maatschappij dat het eigenlijk meestal behoorlijk veilig ís. Er loopt hier niemand zomaar rond met wapens, we worden zelden bestolen, er gebeuren vrijwel nooit rampen. Als we ons desondanks tóch onveilig voelen, dan is het denk ik belangrijk dat we ons leren veilig voelen in onszelf.

Zonder die interne veiligheid is het heel lastig om je te openen voor nieuwe ervaringen en te groeien. Dan is er eerst iets anders nodig; iets wat je meer vertrouwen geeft in jezelf en de mensen om je heen. Daarom adviseer ik mensen soms om eerst een aantal therapeutische sessies te doen, voordat je verder gaat (of gaat beginnen) met Tantra.

Ik ervaar lichaamsgerichte therapie zelf als een heel waardevolle aanvulling op de beoefening Tantra. Eigenlijk zou ik iedereen wel willen aanraden om in therapie te gaan. Sommige gevoelens in je relatie (of in het leven zelf) zijn soms gewoon té lastig om alleen, zonder hulp, doorheen te bewegen. Dan bewegen we om elkaar heen, passen we ons aan aan de ander, laten we onszelf niet meer helemaal zien.

Daarmee verliest de relatie een deel van haar vermogen als katalysator voor groei. Een goede therapeut kan uitkomst bieden. Ik heb er heel veel aan, nog steeds!

 

Wanneer is therapie een goed idee?

Therapie is een goed idee bijvoorbeeld als je merkt dat je soms wordt overweldigd door je emoties. Je kan dan niet meer aanwezig blijven, en je gaat ‘uit je dak’ of je trekt je terug.

Of misschien merkte je tijdens jullie Avond vol Aandacht dat het niet makkelijk voor je was om überhaupt iets te voelen. Dat je vooral veel ‘ervaart’ vanuit je hoofd.

Dit is niet hoe je werd geboren. Als kind voelde je en ervaarde je alles diep en intens, zonder je te verzetten tegen je ervaringen. Er is mogelijk iets met je gebeurd waar je zó van bent geschrokken, wat zó pijnlijk voor je was, dat je lichaam is gaan voelen als een onveilige plek.

Op zich is het normaal – en vaak ook helemaal niet erg – om moeilijke dingen mee te maken. Ook als kind. Lastige dingen in het leven ervaren helpt ons om onszelf beter te leren kennen. Om te groeien. Het is onvermijdelijk en ik denk zelfs belangrijk.

Maar daar hebben we als kind wel steun bij nodig. Steun van begripvolle volwassenen die ruimte voor ons hebben en ons veilig kunnen spiegelen en begrenzen terwijl we door van alles heen bewegen. Volwassenen die niet bang zijn voor hun eigen emoties, en – daarmee – ook niet voor die van hun kinderen.

Eerlijk gezegd hebben de meesten van ons die steun, begrenzing en spiegeling lang niet altijd ontvangen van onze ouders. En dan moeten we dat gebrek aan steun zien te overleven. Dat deden we door in sommige situaties te bevriezen, te vluchten of te vechten. Dat zijn goede strategieën; ze houden je veilig en min of meer gezond. Maar je zal ze blijven herhalen in alle moeilijke situaties, ook als je eenmaal volwassen bent. Dit noemen we trauma.

 
Adinda, Avond vol Aandacht
Adinda; AvA Tantra begeleider en trauma therapeut nabij Zutphen

Trauma

Als er trauma in je is, wordt dit ongetwijfeld in je aangeraakt in contact met je geliefde. Je partner doet of zegt iets, en hup: daar ga je. Je schiet in de vecht-, bevries- of vluchtmodus.

Als dat gebeurt, kan je niet meer echt relateren. Want jij bent niet meer in contact met je Zelf – en daarmee is er ook geen echt contact met de ander meer mogelijk.

Let op: Dit is niet jouw fout. Jij doet niks verkeerd.

Trauma is een indicatie van een onvermogen van je omgeving van vroeger. Hoe goed ze het ook met je voor hadden; je ouders en opvoeders hadden hun (emotionele) beperkingen.

Nou klinkt het woord trauma heel zwaar. Maar ik denk eigenlijk dat we er in meer of mindere mate allemaal mee te maken hebben. In elk geval: ik wel!

Je bewust worden van je trauma, is een belangrijke stap in de richting van heling. Want alleen dan ga je op onderzoek uit – bijvoorbeeld door je te laten begeleiden of in therapie te gaan. 

Mijn lijstje van therapeuten, begeleiders, coaches:

Hieronder vind je mijn lijstje met begeleiders die ik ofwel zelf ken, of aangeraden heb gekregen door mensen die ik vertrouw. Doe altijd zelf goed onderzoek, want het is belangrijk dat een therapeut echt goed bij je past. Als je twijfelt, neem dan eerst contact op en kijk hoe hij of zij reageert op je vragen. Je gaat een vertrouwensrelatie aan. Hoe meer vertrouwen en veiligheid je ervaart, hoe beter een therapeut je kan helpen.

 

Minie van Duijn (Leeuwarden)
AvA Tantra begeleidster. Lichaamsgericht psychotherapeut. 

Adinda Post-Uiterweer (Eefde, vlakbij Zutphen)
AvA Tantra begeleidster. Trauma therapeut en basis GGZ Psycholoog, Mindfulness trainer.

Irene Postma (Amelisweerd)
AvA Tantra begeleidster. Haptotherapeut.

Viram VerberkMarie Le Mahieu (Herwijnen, omg. Culemborg)
IFS (internal family systems) & somatic experiencing therapeuten. Geven ook relatietherapie.

Robijn den Hertog (Amsterdam Noord)
Lichaamsgericht therapeute. Veel ervaring met Tantra.

Paola van der Hulst (Hilversum)
Lichaamsgericht psychotherapeut. Geeft ook relatietherapie.

Marijn Schrieken (Amsterdam IJburg)
Lichaamsgericht trauma therapeut, somatic experiencing.

Anna Drenth & Hanneke Oey (Utrecht)
Therapeuten met veel ervaring in o.a. rouwverwerking. Tantrika’s.

Marinka Hoebrichts (Amsterdam Noord)
Lichaamsgerichte psychotherapie.

Manja Berens (Eindhoven)
Rebalancer en trainer aan de Rebalancing academie.

Psychosociaal therapeut.

Marije Klumpes (Cothem, omg. Wijk bij Duurstede)
Haptotherapeut. Veel ervaring met Tantra.

Sandra van Nispen (Amsterdam West)
EFT relatie therapeut. Werkt ook via Zoom.

Irma van der Scheer (Amsterdam, Diemen)
GZ Haptotherapeut.
 
Lea Groeliker (Amsterdam Oost)
Lichaamsgericht psychotherapeut & Narm therapeut: werkt veel met klimaat stress. 
 
Jelke Smit (Weesp)
Rebalancer en ademtherapeut.
 

Laat je door ons inspireren

Iedere maand sturen we onze abonnees één of twee keer een email waar je echt iets aan hebt, als je meer intimiteit wil ervaren in je leven. Je ontvangt bij je inschrijving ook onze partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ cadeau.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.