Hoe schaamte je energie blokkeert

Ik was ‘the Queen of Shame’

Ik heb me zo geschaamd voor wie ik was, dat ik me lange tijd niet uit heb durven spreken in discussies, niet de kleren durfde te dragen die ik echt mooi vond, niet durfde te dansen, niet het werk durfde te doen dat ik graag zou doen. In seksualiteit schaamde ik me voor mijn verlangens – en ook voor mijn grenzen. 

Ik noemde mezelf een tijd lang intern: ‘the Queen of Shame’. Ik nam het als een status quo; ik had er nooit over nagedacht dat het mogelijk zou zijn om iets over mijn schaamte te leren en haar te helen.

En toen kwam Tantra op mijn pad. Direct in mijn allereerste retraite werd ik behoorlijk intens geconfronteerd met mijn schaamte. In Tantra bewegen en dansen we veel. De eerste drie Tantra weken die ik deed, stond ik tijdens het dansen bewegingsloos langs de kant. Elke dag.

Mijn hoofd explodeerde dan bijna van alle gedachtes, beelden en oordelen over mezelf en over de anderen op de dansvloer die hun lichaam wél lekker los konden laten bewegen… 

Transformatie

Als ik nu terugkijk op die momenten, ben ik gefascineerd door de enorme verandering in mij.

Als je mij nu op de dansvloer tegenkomt, sta ik er midden op. Niet langs de kant. Mijn lijf voelt losjes en beweegt zonder dat ik erover na hoef te denken. Zelfs niet als er muziek wordt gedraaid waar ik niet speciaal van hou.Het grote verschil is dat al die kritische gedachten niet meer zo’n vat op mij hebben. 

Als ik mezelf beschaam, wordt mijn lichaam strak, minder beweeglijk. Ik bekijk mezelf dan meer van buitenaf, dan dat ik mezelf kan voelen van binnenuit. Dat is wat schaamte doet: je bekijkt jezelf vanuit de vermeende ogen van een ander.

Als ik aanwezig ben in mijn lijf, dan kan ik daar de natuurlijke impuls om te bewegen voelen. Als ik die toelaat, dan kan ik me eraan overgeven. Aan het ritme van de muziek, aan wat mijn lijf fijn vindt om te doen; alles wordt meer fluïde

In Tantra heb ik geleerd om mijn schaamte niet weg te duwen, maar haar juist te leren kennen. Nieuwsgierig te worden naar deze delen in mezelf, die mijn natuurlijke stroom zo kunnen blokkeren. Ik neem je in m’n podcast graag mee op mijn ontdekkingen over schaamte. 

Veel luisterplezier! x Marije

Beluister m'n Podcast over Schaamte:

Boek jullie privé sessie

Ervaar samen met je geliefde de weldaad van Tantra.

Thuis kennis maken met Tantra?

Klik op de button en ontvang de gratis partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ direct in je inbox.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.