'Je bent wát? Op Tantra retraite geweest met het hele gezin?'

Toen wij in 2007 Tantra ontdekten, wisten wij onmiddellijk: dit is het voor ons. Wij stortten ons er helemaal in. En dat kon, want we waren zo vrij als een vogeltje.

Al snel viel het me op dat in de samenstelling van de retraites die we volgden, een grote leeftijdsgroep mistte. De meeste deelnemers waren of jonger dan 35, of de 50 gepasseerd. De ouders van jonge kinderen waren er nauwelijks – op zij die gescheiden waren na. Hen hoorde ik soms verzuchten: ‘Als mijn ex en ik samen Tantra hadden ontdekt, dan waren we misschien nog wel bij elkaar.’  

Hoewel ik niet eens wist of ik zelf kinderen wilde, voelde ik al snel een sterk verlangen om Tantra beoefenen ook mogelijk te maken voor jonge ouders. Juíst voor hen: wie heeft het harder nodig?

Veel stellen met kinderen die bij ons komen, omschrijven zichzelf als ‘zorg unit’. Geen wonder dat zo veel van hen uit elkaar drijven… Ik denk dat de wereld een mooiere plek wordt als liefde tussen ouders vrij stroomt. Als kinderen opgroeien bij ouders die intiem met elkaar zijn.

Vorige zomer kwam mijn grote verlangen uit: we organiseerde onze eerste FamilieRetraite. Ja, inderdaad: een retraite voor ouders én kinderen. Net als wij. 

Eén van de deelnemende stellen, Drees en Floris, bleken journaliste en fotograaf. Samen creëerden ze een toegankelijk en persoonlijk artikel over de zoektocht naar intimiteit binnen de hectiek van het gezinsleven. Het werd gepubliceerd in Wilde Vrouw Magazine.

Foto: Floris Scheplitz voor Wilde Vrouw Magazine - voorjaar '23

Het artikel in Wilde Vrouw Magazine:

Klik hier of op het icoontje rechtsboven in het frame hieronder om de PDF te openen en te lezen. Je kunt de papieren versie van Wilde Vrouwmagazine hier bestellen. Het artikel werd geschreven door Drees Koren, fotografie: Floris Scheplitz. 

Foto: Floris Scheplitz voor Wilde Vrouw Magazine

FamilieRetraite’23

Nu nog horen we stellen over de FamilieRetraite vorig jaar; hoe het ze brandstof heeft gegeven voor het leven ná de zomer. Hoe het hun intimiteit en liefde heeft verdiept. 

Voor de editie van zomer ’23 (27/7-3/8) hebben we een prachtige locatie in de Achterhoek gevonden. En – heel belangrijk – bevlogen begeleiders voor de kinderen. Mayke en Shane ontwierpen een dijk van een programma vol avontuur.

Het grote onderwerp ‘Verlangens’ staat centraal in deze retraite. Niet alleen voor de ouders; het kinderprogramma beweegt lichtvoetig met ons mee. 

Verlangens zien we in Tantra als het startpunt van alles. Ieder mens is geboren vanuit verlangen. Uit verlangen naar verbinding gaan we relaties aan. We doen werk vanuit verlangen om goed voor onszelf en ons gezin te kunnen zorgen. Maar ook om een waardevolle bijdrage te leveren, om van betekenis te zijn. Onze FamilieRetraite is geboren vanuit mijn verlangen om Tantra toegankelijk te maken voor stellen met jonge kinderen. 

Ik zou mijn verlangens liever niet onderdrukken of proberen te overstijgen, zoals sommige Boeddhistische stromingen aanraden te doen. Ze geven me zo veel plezier, energie en richting in mijn leven!

Leren over Verlangens 

Heel veel stellen ervaren (grote) verschillen in hun verlangens. Ik hou van het bos en Jeroen zoekt graag het strand op – om maar een eenvoudig verschil te noemen.

Ook seksuele verlangens kunnen sterk verschillen. De ene partner zou elke dag wel willen vrijen, de ander heeft veel minder interesse. Het kan best zoeken zijn om geen druk op elkaar te leggen – en toch ook fysieke intimiteit te ervaren samen (want meestal geeft dat wel veel verbinding, diepte en ontspanning in jullie contact…)

En dan zijn er nog je kinderen.
Die verlangen wéér iets heel anders.

We kunnen onze eigen verlangens heel makkelijk opzij zetten, om de verschillen of lastigheden te overbruggen. Maar in die aanpassing missen we soms werkelijke ontmoeting. Ervaren we minder energie en plezier…

Deze zomer duiken we in de wereld van verlangens. Jouw verlangens. Verlangens voor jezelf, voor je relatie, je gezin, de wereld. Als je nieuwsgierig wordt naar jouw verlangens, en hoe je die ervaart in je lichaam, dan kunnen ze voor je gaan werken als een kompas om op te varen…

Foto: Floris Scheplitz voor Wilde Vrouw Magazine

De Zomer FamilieRetraite

Deze zomer, van 27 juli tot 3 augustus, bieden we jullie de gelegenheid om elkaar weer als nieuw te ontmoeten. Zonder dat jullie iets voor de kinderen (2-12 jaar) hoeven te organiseren. Want terwijl wij een intiem programma over Verlangens beleven, ervaren zij hun eigen avonturen op het eeuwenoude landgoed…

’s Middags is het vakantie, met tijd om ervaringen te delen. Daarna schuiven we aan het gezamenlijke diner, en is er een vuurtje, een liedje voor het slapen gaan… om daarna samen te genieten van de dag, de sterren en de rust.

Thuis kennis maken met Tantra?

Klik op de button en ontvang de gratis partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ direct in je inbox.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.