Search
Close this search box.

Tantra & ethiek

Sinds ik Tantra beoefen, ervaar ik alsmaar meer verbinding met mijn diepte, mijn lichaam, mijn liefde… en met mijn buren. Al mijn relaties hebben zich verdiept.
En zo hoort het ook in Tantra.

In Tantra mag ik helemaal precies daar zijn waar ik ben. Ik hoef niet sneller, ik hoef niet verder, niet meer. Wat een ongelofelijke opluchting was dat voor me. Om ‘gewoon’ maar waar te laten zijn wat waar is, voor mij. 

De essentie van Tantra is: ‘Ja zeggen tegen alles wat je ervaart.’ Dat is heel makkelijk gezegd, maar nog niet zo makkelijk gedaan. Want het voor velen van ons nog helemaal niet vanzelfsprekend om te voelen wat je voelt.

Daarvoor zul je contact moeten maken met je lichaam, dat je waardevolle informatie geeft over hoe het met je is. Dat is een kwetsbaar proces; alsof je een nieuw instrument leert te bespelen. Ik voel me heel respectvol naar iedereen die zichzelf durft te onderzoeken en te onthullen. Daarom:

Mijn team en ik zullen je nooit pushen of overhalen om iets te doen wat je niet echt zelf zou willen.

Tantrische gouache schildering, gemaakt in Rajapur rond 1750

Beluister de Avond vol Aandacht Podcast over Grenzen:

Al die gevoelens…

Als je dan gaat voelen, dan is het soms best pittig wat je voor je kiezen krijgt:

‘Als ik dit verdriet toe laat, verzuip ik er dan niet in?’
‘Als ik deze woede ga voelen, ga ik dan niet iets doen waar ik spijt van krijg?’ Of: ‘Als ik deze straling en schoonheid toelaat, ben ik dan nog wel veilig?’

We zijn vaak heel bang voor onze eigen ‘negatieve’ emoties – zoals verdriet en woede – omdat we denken dat we ze niet kunnen hebben. Daarom stoppen ze weg, soms zó diep dat we werkelijk denken geen woede of verdriet te kennen.  

Soms is het trouwens ook verdomd moeilijk om fijne emoties toe te laten: je enthousiasme. Je empathie, vrolijkheid, lust, straling, intelligentie, plezier….

Al die gevoelens en kwaliteiten héb je nou eenmaal, of je nu wilt, of niet. En ik geloof dat er in iedere ervaring intelligentie schuilt. Bovendien:

Niets menselijks is ons vreemd en we zullen je nooit veroordelen om wat je ervaart.

Een veilige bedding

Een goede Tantra leraar zal je helpen om ‘hier’ te blijven, terwijl je al je ervaringen toelaat. En… dan blijk je het meestal prima te kunnen hebben! Als je jouw gevoelens toe laat, dan blijkt het vaak heel fijn dat er iets in beweging komt. Dat er iets gaat stromen wat eerst vast zat.

Nu, als Tantra begeleider, geniet ik er erg van om anderen ook deze ruimte te bieden: een veilige bedding waarin je tot bloei kunt komen. Een omgeving waarin je allerlei kleuren kunt aannemen: van glorieus, tot zoekend, tot ontroert. Ik zal alle kleuren van jouw vitale energie respecteren.

Ik vind het belangrijk om heel helder te zijn over onze rol, want heldere kaders geven veiligheid: 

Tijdens een privé Tantra sessie of één van onze trainingen (en daarna) zullen mijn team en ik jullie begeleider zijn – en op geen enkele manier onderdeel worden van jullie liefdesrelatie.

'Ardhanareswara' (Shakti & Shiva) - schilderij van Atelier Aandacht

Onze trainingen & duurzaamheid

“Een Tantrika laat de wereld mooier achter dan ze haar aantrof”

Een ander belangrijk onderdeel van ethiek, is dat we ons werk op een duurzame manier willen aanbieden. Zo zal je ons niet snel een Tantra week zien organiseren op Ibiza, Bali of op een cruise schip. Hoe heerlijk het ook lijkt; dertig mensen vragen om te vliegen voor een training: het past gewoon niet meer in deze tijd. 

En het is ook niet nodig. De beoefening van Tantra vraagt van je dat je naar binnen gaat, en dat kan net zo goed in Nederland als elders. Ik heb wel eens iemand horen zeggen: ‘Ik heb de halve wereld rondgereisd, maar het grootste avontuur heb ik meegemaakt hier, op dit meditatiekussentje.’ Die ervaring heb ik ook, en velen met mij.

Bovendien: op Bali kan iedereen een geweldige ervaring hebben. Maar hoe ‘neem je die mee’ naar huis? Bijzondere ervaringen in Drenthe of de Achterhoek integreren veel makkelijker in jullie leven thuis.

Soms komen ook stellen speciaal naar Amsterdam gevlogen voor een sessie met één van ons. We willen je vragen om dat niet te doen, en in je eigen omgeving een Tantra begeleider te vinden. 

Verder bankieren we bij een duurzame bank, doen we onze inkopen op zo’n duurzaam mogelijke wijze, en  dragen we bij aan zo’n twintig goede doelen; veelal op het gebied van natuurbescherming. 

Meer weten over de ethische code van Avond vol Aandacht – of wil je gewoon even kennismaken? Neem contact met ons op; we spreken je graag! 

Komende Tantra trainingen met Jeroen & Marije:

[agenda trainer=jeroen-biegstraaten]

Thuis kennis maken met Tantra?

Klik op de button en ontvang de gratis partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ direct in je inbox.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.