Oefenen met ontvangen

Gewoon maar Zijn

Niet voor iemand, maar mét iemand. Ik denk dat dat één van de grootste cadeaus die je iemand kunt geven: jouw aandachtige, open aanwezigheid. Niets wat je hoeft te doen, te geven of op te lossen voor de ander: alleen maar Zijn.

Zeker in het samenzijn met onze liefdespartners kan dat ‘gewoon maar Zijn’ soms best een uitdaging zijn.

Als je hebt geleerd om alsmaar hard aan het werk te gaan, vroeger, voor de mensen om je heen, is het soms echt niet vanzelfsprekend om op latere leeftijd ‘gewoon maar’ te ontspannen in het samenzijn met je liefdespartner.

Om jezelf open en aanwezig te laten zijn, zonder bij voorbaat iets te gaan doen voor de ander. Bijvoorbeeld door jezelf net wat kleiner of juist groter te maken, jezelf opzij te zetten… alleen maar om prettig gezelschap voor je partner te zijn.

We zijn soms in het contact vooral bezig om mogelijke toekomstige problemen of behoeften van de ander vóór te zijn. En als we alsmaar bezig zijn met het voorspellen van de toekomst, zijn we niet meer helemaal aanwezig in dit moment.

Geven & Ontvangen

Om maar samen te kunnen blijven, zijn we soms bereid om ver bij onszelf vandaan te gaan. We geven, geven, geven…om maar onmisbaar te zijn. Of omdat je bang bent dat de ander misschien wegloopt als je het niet doet. Deze vorm van geven kost veel energie.

Als ze alleen van je houden om wat je doet, niet om wie je bent, waarom zou je dan willen blijven?

Als ze van je houden – niet om wat je doet, maar om wie je bent – waarom zou je dan nog zo hard werken?

Het is soms moeilijk te geloven hoeveel anderen van ons kunnen houden, gewoon om wie we zijn. Hoe een ander onze intrinsieke schoonheid en waarde zo veel beter in beeld heeft, dan wijzelf.

Ik denk dat echt kunnen ontvangen een heel belangrijke vaardigheid is in het leven. Een vaardigheid die je kunt oefenen. In de laatste twintig minuten van deze podcast over Geven en Ontvangen, geef je jezelf daar alle tijd en ruimte voor. Zo wordt het makkelijker om gewoon maar te Zijn, ook als je samen bent met iemand van wie je houdt.

Beluister de podcast & doe de oefening:

Laat je verder inspireren

Iedere maand sturen we onze abonnees één of twee keer een email waar je echt iets aan hebt, als je meer intimiteit wil ervaren in je leven. Je ontvangt bij je inschrijving ook onze partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ cadeau.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.