Search
Close this search box.

Mariken: 'Na 35 jaar sprankelt onze relatie nog steeds. Dankzij Tantra.'

‘Ik was 21 toen ik mijn geliefde ontmoette. Nooit gedacht dat ik nu, 35 jaar later, nog altijd met hem samen zou zijn. Ik zou je ongelovig hebben aangekeken als je me toen zou hebben verteld dat onze relatie niet alleen vertrouwd, warm en liefdevol, maar ook fris, sprankelend en nieuw aan zou voelen.

Onze relatie was niet altijd zo sprankelend. We hebben lange periodes van sleur, vermoeidheid en soms zelfs afkeer ervaren. 

Tantra leerde me dichtbij mezelf zijn, ook samen met hem

Het was een behoorlijk lange weg voor me, om in het samenzijn met mijn lief dicht bij mezelf te leren blijven.

Ik was zo gewend tevoorschijn te komen zoals ik dacht dat hij me verlangde. Daarbij verliet ik mezelf. En als dat niet leek te werken, keerde ik me maar liever als eerste af. Dan kon ik ijzig worden, venijnig en kil, zodat het me allemaal niet meer zo raakte.

Tantra heeft daar zoveel in veranderd. We leerden om alles, echt alles, tegen elkaar uit te spreken: onze verlangens en onze boosheid, alle grote gevoeligheden van ons hart, de gekwetste en pijnlijke delen van onze kinderzielen en al onze grootse dromen en vergezichten. 

We leerden al deze dingen in onszelf en in elkaar te benaderen met liefde, respect en heel veel geduld.’

Mijn intieme relatie

Echt helemaal precies eerlijk zijn over wat ik voel en wat ik wil: ik vind het soms nog steeds zó spannend. Maar elke keer als ik het doe, brengt het me dichterbij. Voller in contact met mezelf en met de ander. Precies waar ik zó naar verlang.

Ook in het vrijen dacht ik dat er dingen van me werden verlangd die ik dan maar deed. Maar dát ik dat deed, zorgde ervoor dat wrok en woede zich in me opkropten. Dat ik me steeds meer verlaten en verloren ging voelen. Op de lange duur ging alles vastzitten.

Ademend, dansend, vriendelijk, zacht en goudeerlijk, soms huilend, dan weer vloekend of schaterend… door Tantra werd alles weer levendig en stromend in mij en in onze relatie.

Mijn partner heeft zijn eigen proces, en we beoefenen ook regelmatig samen Tantra. Daarin ontmoeten we elkaar steeds maar weer; vaak stuntelend en struikelend. Uiteindelijk hebben we het stuntelen en struikelen leren waarderen als deel van het leven zelf. En soms ineens… blijken te vliegen en voelt alles levendig en sensueel. Ook de afwas.

Ik als jullie Tantra begeleider

Lichamelijkheid en bewustzijn zijn mijn hele leven al een groot onderzoeksterrein. Bij het Centrum voor Tantra kwam alles voor me samen. Tantra heeft me zoveel vrijheid, ademruimte en een belangrijk gevoel van waardigheid gebracht. 
Ik heb in onze relatie zoveel doorgemaakt en geleerd. Andere stellen te begeleiden in het zoeken naar meer contact en levendigheid in hun relatie: dat voelt als heel kostbaar en ontroerend. 

Beluister de Avond vol Aandacht podcast (binnenkort met Mariken!)

Boek jullie privé sessie met Mariken:

[agenda trainer=mariken]

Thuis kennis maken met Tantra?

Klik op de button en ontvang de gratis partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ direct in je inbox.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.