Search
Close this search box.

Tantra & seksuele energie

Net als in alle andere spirituele paden, houden we ons in Tantra bezig met het vergroten en verruimen van ons bewustzijn. Waar we verschillen van alle andere traditionele spirituele paden, is dat we ons daarnaast ook bezig houden met het vrijer laten stromen van onze seksuele energie.

Een ander woord voor seksuele energie is ‘vitale levensenergie’. Het is de creatieve levenskracht die door alles en iedereen heen stroomt. Je gebruikt haar in alles wat je doet, de hele dag door: als je de afwas doet, ruzie maakt, de kinderen naar school brengt – en ook wanneer je vrijt.

Shakti

Er is een prachtige, sensuele Tantrische godin die deze levensenergie symboliseert: Shakti. Je ziet haar rechts in het schilderij hiernaast, samen met Shiva (bewustzijn).

Als we meer Shakti tot onze beschikking hebben, wordt ons hele leven rijker, stralender, gloedvoller, intenser. Precies wat we willen… toch?

Schilderij: 'Ardhaneswara' door Atelier Aandacht

Shakti onderdrukken

Shakti maakt alles waar we van houden intenser: onze liefde, empathie, blijdschap, ons genot. Maar als onze energie vrij stroomt, intensiveert ze ook alles wat we lastig vinden: onze verwarring, pijn, woede, verdriet en angst. Ze geeft energie aan alles in ons leven: het mooie én het pijnlijke.

Als we onze Shakti vrij laten, dan betekent dat dat we niet weten wat we het volgende moment zullen ervaren. Vet spannend. Want vinden ze me wel ok, als ik boos wordt? Of heel erg ga stralen?

En dus onderdrukken we onze Shakti. Dat doen we door spanning te maken: in onze mind; door heel veel te gaan denken. En ook in de rest van ons lichaam; onze spieren, botten, pezen…

Eén van de plekken waar we veel spanning maken, is in onze ademhaling. We hebben allemaal geleerd om oppervlakkig te ademen. Als je dieper zou ademen, zou je meer voelen. Maar als dat voelen spannend is, dan is oppervlakkig ademen heel handig. Zo controleer en beperk je je vrije stroom, zodat je weer veilig bent.

En dan?

Eén van onze grote, menselijke verlangens is om te groeien en te rijpen. En we rijpen nou eenmaal zowel aan de mooie en aan de lastige dingen van ons bestaan. Hoe voller we ons leven kunnen ervaren, hoe dieper we rijpen.

Daarom gebruiken we in Tantra allerlei beoefeningen en technieken om onze Shakti weer vrijer te laten stromen. Om ons vuur een beetje op te stoken.

Dat doen we bijvoorbeeld door ons lichaam losjes te laten bewegen, geluid te maken en vooral: door dieper te ademen. Tijdens jullie Avond vol Aandacht heb je daar waarschijnlijk wat ervaring in opgedaan.

De extra zuurstof die je binnen krijgt, brengt meer stroming op gang. Meer stroming betekent: meer sensaties, meer gevoelens…

En dat maakt het weer makkelijker om je bewust te worden van alles wat zich in je lichaam afspeelt. Zo wordt je vitaler en bewuster tegelijk: Shakti én Shiva.

Jeroen & Marije | intieme Tantra trainingen om je relatie te laten bloeien

Als Shakti vrij stroomt...

Van nature stroomt onze Shakti op heel veel verschillende manieren. Ze geeft ons allerlei ervaringen. Soms maakt ze ons lief of teder. Soms juist woest, onaangepast, rauw.

Meestal wanneer we aan het vrijen zijn, doen we erg onze best om onze energie op één bepaalde manier te sturen. We willen graag sexy zijn, een goeie minnaar of minnares. Maar ja; wat is sexy? Wat is goed?

Daar hebben we allerlei beelden over. En om aan ons eigen beeld van ‘sexy’ of ‘goed’ te voldoen, gieten we onszelf in een bepaalde vorm. Daarmee beperken en controleren we onze Shakti.

Telkens opnieuw, jaar na jaar, sturen we onze seksuele energie op dezelfde manier. Daarvoor moeten we hard aan het werk. We durven er niet op te vertrouwen dat er vanzelf iets gebeurt als wij gewoon maar zouden ontspannen. We moeten alsmaar presteren in bed, zelf wanneer we alleen zijn en met onszelf vrijen.

Je seksuele energie vrij laten stromen in seks

Dat harde werken is – denk ik – de reden waarom veel stellen op een gegeven moment uitgekeken raken op seks. We hebben er gewoon geen zin meer in om zo te zwoegen of onszelf aan te passen. Of laat ik voor mezelf spreken: ik was in elk geval helemaal klaar met seks op een gegeven moment!

Als je meer vrijheid wil ervaren in seksualiteit, vraagt dat van je om losser te komen van je ideeën over seks. Je beelden over hoe het zou moeten voelen, hoe het er uit zou moeten zien. Wat sexy is. Het vraag oefening en vertrouwen om je energie niet meer te manipuleren en controleren, maar haar vanzelf te laten stromen.

In de volgende email die ik jullie stuur vertel ik daar wat meer over. Maar voor nu is wil ik je vragen om te oefenen. Als er één ding mijn seksleven een boost heeft gegeven, dan is het wel (samen) wat dieper ademen.

Dieper ademen vraagt om oefening, voordat het vanzelfsprekend voor je wordt. Daarom geef ik jullie met veel liefde de podcast hieronder cadeau. De laatste dik 20 minuten daarvan is een ingesproken ademmeditatie waarin je je aandacht op een vriendelijke, niet-sturende manier brengt bij jouw vrije stroom. 

Ik hoop dat ze je veel ontspanning en plezier geeft.

 

Verder oefenen met je Shakti vrij laten stromen?

Om je lijf te laten wennen aan al die heerlijke, vrije Shakti, is het heel behulpzaam (en erg avontuurlijk en bevredigend!) om langere tijd te beoefenen.

Bijvoorbeeld in een van onze komende trainingen:

15 mrt - 14 jul 2024
20:00 - 16:00 uur
A Meeting of Two Oceans
Ons intensieve, vier maanden durende avontuur waarin jullie samen bloeien in seks - met Marije & Jeroen. Mo2O bestaat uit 2 weekenden, 3 VRIJdagen, 3 Zoom meetings en 1 privé sessie, op verschillende locaties in Nederland. Er is plek voor maximaal 8 stellen. Check alle data zorgvuldig voor je je inschrijft. Let op: het gaat hier om de aanbetaling voor deze training. Na jullie inschrijving nemen we contact met jullie op en sturen we jullie een vragenlijst en een factuur (te betalen in 1 tot 3 termijnen).
2 plekken beschikbaar
€ 1000
ReserverenBekijk
26 apr 2024
13:00 - 17:30 uur
Dakini Dag
Een Tantrische middag voor vrouwen: tijd voor je Zelf. Lichaamswerk, zelfonderzoek, ademwerk, aanraking & meditatie. Met Marije & team, in Amsterdam Noord. De onderwerpen voor de komende Dakini Dagen: 30/03: Grenzen | 26/4: Gevoeligheid | 11/05: Aanraken. Als een datum niet verschijnt in de agenda, is deze vol. Je kan je op de wachtlijst laten plaatsen via een mailtje naar info@ avondvolaandacht.nl.
18 plekken beschikbaar
€ 79
ReserverenBekijk
11 mei 2024
13:00 - 17:30 uur
Dakini Dag
Een Tantrische middag voor vrouwen: tijd voor je Zelf. Lichaamswerk, zelfonderzoek, ademwerk, aanraking & meditatie. Met Marije & team, in Amsterdam Noord. De onderwerpen voor de komende Dakini Dagen: 30/03: Grenzen | 26/4: Gevoeligheid | 11/05: Aanraken. Als een datum niet verschijnt in de agenda, is deze vol. Je kan je op de wachtlijst laten plaatsen via een mailtje naar info@ avondvolaandacht.nl.
11 plekken beschikbaar
€ 79
ReserverenBekijk
28 - 29 jun 2024
09:30 - 17:00 uur
Goud
Onze vitale tweedaagse training voor meer intimiteit, ontspanning en genot in jullie relatie - met Marije & Jeroen | in Amsterdam Noord. Deze prijs is voor jullie samen, en inclusief koffie & thee, twee keer een gezonde vegetarische lunch & lekkers
7 plekken beschikbaar
€ 749
ReserverenBekijk
18 - 19 okt 2024
09:30 - 17:00 uur
Goud
Onze vitale tweedaagse training voor meer intimiteit, ontspanning en genot in jullie relatie - met Marije & Jeroen | in Amsterdam Noord. Deze prijs is voor jullie samen, en inclusief koffie & thee, twee keer een gezonde vegetarische lunch & lekkers
8 plekken beschikbaar
€ 749
ReserverenBekijk
22 nov 2024
09:30 - 17:00 uur
Crazy Sexy Lazy
Op deze dag nemen we jullie mee op reis langs de drie essentiële ingrediënten voor stromende seks in jullie relatie. CSL is een vitaal én ontspannen programma voor stellen met (enige) ervaring in Tantra - die zin hebben om zichzelf, hun geliefde en het leven zelf dieper te leren kennen. Deze prijs is voor jullie samen, inclusief koffie, thee en een gezonde vegetarische lunch. Met Jeroen & Marije | 09:30 - 17:00 uur | Amsterdam Noord
10 plekken beschikbaar
€ 379
ReserverenBekijk

Beluister de podcast & doe de adem meditatie:

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.