Over die juicy Tantrische goden en godinnen

Ik weet nog goed het moment dat we Meeuwenveen binnenliepen: de grote groepsaccommodatie in Drenthe, voor onze eerste Tantraweek. De zaal was verlicht met heel veel waxinelichtjes, prachtige overvloedige bloemen…

En ja hoor; daar had je het weer: een beeld van de boeddha. Her en der verspreid door de zaal en de rest van het gebouw stonden nog een heel aantal andere – meer Tantrische – goden en godinnen.

Onmiddellijk was er die weerstand die ik altijd al had gehad tegen al die goddelijke beelden uit verschillende spirituele stromingen. Het idee dat je zoiets maar klakkeloos moest geloven… Mijn eerste neiging was om het allemaal te verwerpen: heel mooi en juicy; die perfecte godenlijven. Maar had ik nu soms gewoon het ene dogma ingeruild voor het andere?

‘Geloven’ is een westers idee

Allereerst bleek het idee dat je in deze Indiase goden zou moeten geloven, helemaal deel van mijn vaste westerse mindset. Meegekregen vanuit mijn familie en opvoeding. Want hoewel wij in ons gezin thuis zo goed als atheïstisch werden opgevoed, was er wel veel religie om ons heen.

Tijdens de opening van een expositie (schilderij: Ardhaneswara)
Bij mijn verse muurschildering van Ganesh, op het Centrum voor Tantra

Van afkeer naar liefde

In het kleine dorp waar ik opgroeide, hadden we maar liefst 7 kerken. Er waren basisscholen in ons dorp waar ze zich werkelijk geen raad met het verklaren van het bestaan van dinosauriërs (urgh!).

Vrouwen in dit dorp waren destijds nog steeds heel voelbaar minderwaardig ten opzichte van mannen. Alles wat afweek, wekte wantrouwen op. Ik heb heel vaak gedacht: ‘Oei, als ik een paar honderd jaar eerder hier geleefd had, was ik zeker op een brandstapel beland’.

Mijn afkeer van alles wat goddelijk werd genoemd, kwam zeker niet uit de lucht vallen!

Maar in deze nieuwe Tantra wereld bleek alles anders. Mijn nieuwe lerares liet ons die week zien wat de werkelijke functie is van al die prachtige goden en godinnen.

In de podcast vertel ik je dit prachtige geheim. En hieronder- en op mijn andere site: atelieraandacht.nl, vind je wat beeldmateriaal. Zelf geschilderd;-)

Veel plezier met luisteren (en kijken). x Marije

Beluister m’n podcast over Tantra goden en godinnen:

Ganesha

Ganesha’s grote kracht is… kracht. Hij herinnert je eraan dat jij de kracht hebt om obstakels te overwinnen. Om iets nieuws te beginnen. Om je staande te houden in onbekende situaties. 

In India wordt een kaarsje voor Ganesha gebrand bij ieder nieuw begin; ook bij de aanschaf van een nieuwe auto – om maar iets te noemen.

Kracht is iets wat wij allemaal hebben. Niet alleen de bodybuilder, maar ook het kleinste kind (ooit een baby met honger horen huilen?!) en de hoogbejaarde. Allemaal verschillende vormen en kleuren van kracht.

Heel passend ook; de keuze voor een olifant. Welk dier in Azie is krachtiger dan hij? De olifant is de personificatie van kracht! Als je een sprankje van deze kracht kan voelen in jezelf, dan voel je je veilig. Waar je ook bent. 

Dan durf je niet alleen nieuwe dingen aan, maar dan kan je ook echt genieten van het leven, zoals Ganesha dat ook heel graag doet. Z’n dikke buik en het suikergoed zijn daar het vrolijke bewijs van.

'Ganesha' / Atelier Aandacht
Witte Tara | Atelier Aandacht

Witte Tara

De Witte Tara was één van de eerste godinnen die ik schilderde. Eigenlijk een boeddhistische godin trouwens. Maar ja; in Tantra zijn ze allemaal welkom.

Tara is een prachtige godin; eindeloos lief. Er zijn heel veel kleuren Tara; allemaal met een eigen ‘smaak’ van compassie. De bekendste; de Groene Tara, is een heel jong meisje, van een jaar of 16. Zij symboliseert jeugdige, onschuldige compassie.

Witte Tara is compassie met de smaak van het moederschap – wit is de kleur van moedermelk. Zoals een moeder compassie, ruimte en geduld heeft voor haar opgroeiende kind.

Tara heeft 7 ogen. Naast ‘gewone’ ogen, heeft ze er ook één in haar voorhoofd; en dan nog 4 in haar beide handpalmen en voetzolen. Met al die ogen neemt ze al het lijden in de wereld waar. En ze is vervolgens ook bereid om iets te doen aan dat leed. De Groene Tara wordt altijd afgebeeld in een halve lotushouding. Één voet vooruit, klaar om op te springen als het nodig is.

Kali

Kali is helemaal niet mooi en lief. Kali is donker, woest, bloeddorstig en gruwelijk. Ze heeft wilde ogen en een lange, bloederige tong. Ze draagt een slinger van afgehakte schedels om haar nek, en een rokje van afgehakte armen om haar middel. Ze is totaal wild en onaangepast. En dat is iets wat we niet zo waarderen in onze cultuur; zeker niet van vrouwen. 

Euh… symboliseert deze afschrikwekkende godin dan óók een goddelijke kwaliteit? 

Jazeker. Ze is zelfs een ontzettend belangrijke godin voor ons allemaal. Dat blijkt wel uit de vele namen die we haar geven. Ze wordt niet alleen ‘de Donkere’ genoemd, maar ook ‘de Moeder’ en ‘de Allerzoetste’…

De Allerzoetste? Een vreemde naam voor een razende godin met een loeischerp hakmes, een van bloed druipende tong en een ketting van schedels.

Wat er zo ‘zoet’ is aan Kali? Dát vertel ik je uitgebreid in de podcast hierboven.

'Kali' door Marije: www.atelieraandacht.nl
'Ardhaneswara' (Shakti & Shiva) geschilderd door Marije: www.atelieraandacht.nl

Shakti & Shiva

Tantra ziet de hele kosmos als één grote seksuele daad. Yep, echt waar.

Het universum wordt, ieder moment opnieuw gecreëerd, door de versmelting van twee oerprincipes: Bewustzijn en Energie. Alles wat bestaat, komt voort uit de unie van deze twee.

Dit principe wordt al eeuwen verbeeld door de ‘Kosmische Geliefden’; Shakti en Shiva.

De godin Shakti symboliseert energie, materie: alle veranderlijke vormen, die komen en gaan.

De god Shiva symboliseert bewustzijn, aanwezigheid, het onveranderlijke.

Dit godenkoppel is onafscheidelijk en alomtegenwoordig. Soms wordt ze ook wel beschreven als een rivier, waarin Shiva de bedding is voor Shakti’s stroom. Zonder Shiva geen rivier, en zonder Shakti: geen rivier.

‘Ardhanareswara’; Shakti en Shiva in één lichaam, symboliseert deze onafscheidelijkheid prachtig. Eigenlijk precies zoals wij  ook in één (ons eigen) lichaam bewustzijn en energie kunnen ervaren.

Maak je eigen huisaltaar

In ons leven ontwikkelen we sommige kwaliteiten beter dan andere. Lange tijd had ik bijvoorbeeld niet zo veel toegang tot mijn compassie. Mij hielp het om een afbeelding van de Tara in huis op te hangen; op een plek waar ik veel was. Nu hebben we op een prominente plek in ons huis een altaar voor de boeddha; om ons te herinneren aan onze aanwezigheid. Want die gaat wel eens verloren in het gezinsleven!

Een aantal van de schilderijen hierboven zijn verkrijgbaar als ‘limited edition’ kunstwerk, maar ook ook als onderdeel van een (zeer betaalbare) kaartenset. 

Samen de diepte in?

Na jullie Avond vol Aandacht zijn jullie van harte in onze vervolgtrainingen, zoals onze tweedaagse Goud. Daarin krijg je allerlei nieuwe input voor jullie intieme tijd samen.

21 - 22 jul 2023
09:30 - 17:00 uur
Goud
Onze vitale tweedaagse training voor meer intimiteit, ontspanning en genot in jullie relatie - met Marije & Jeroen. Deze prijs is per stel - en inclusief koffie & thee, twee keer een gezonde lunch & lekkers.
3 plekken beschikbaar
€ 745
ReserverenBekijk
22 - 23 sep 2023
09:30 - 17:00 uur
Goud
Onze vitale tweedaagse training voor meer intimiteit, ontspanning en genot in jullie relatie - met Marije & Jeroen. Deze prijs is per stel - en inclusief koffie & thee, twee keer een gezonde lunch & lekkers.
6 plekken beschikbaar
€ 745
ReserverenBekijk

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.