Inquiry: de Kunst van het Inchecken
Tijdens jullie Avond vol Aandacht deden jullie een inquiry: die oefening waarbij je om de beurt sprak en luisterde. Inquiry geeft je de mogelijkheid om je volledige aandacht te brengen bij je ervaring in het moment, met je partner als getuige van je proces.
In normale gesprekken praten we vooral over wat we denken. Maar: onze gedachtes gaan bijna altijd over de toekomst of over het verleden. We vertellen elkaar zelden iets over wat we NU ervaren. Terwijl ‘nu’ wel het enige moment is waarop je intimiteit kunt ervaren.
Meer ruimte
In een inquiry kom ik niet alleen dichterbij mezelf, maar ook dichterbij bij mijn partner. Ik hoor waar die mee bezig is, van geniet of mee worstelt.
Omdat Jeroen alleen luistert en niet reageert, laat hij me vrij om mijn eigen spoor te volgen. Er is aandacht en ruimte voor ons allebei. Ik ervaar meestal na een inquiry meer begrip, openheid en ruimte tussen ons.
Een disclaimer: de beoefening van inquiry is heel eenvoudig, maar niet makkelijk. Maar ik denk dat de oefening ook al krachtig is als je nog aan het uitvinden bent hoe je het nou doet: je aandacht in het moment brengen. Ik blijf zelf ook rustig dooroefenen!
De Spelregels voor Inquiry:
- Spreek vooraf af hoe lang jullie inquiry duurt: neem tussen 2 en 15 minuten per persoon
- Zet een timer (jullie krijgen allebei evenveel tijd)
- Eén spreekt over je ervaring in het moment, de ander luistert alleen maar en reageert niet
- De luisteraar biedt oogcontact aan, maar als spreker bepaal je zelf of jewel of niet (terug) kijkt.
- In beide rollen ben je nieuwsgierig naar elk detail van je ervaring: gevoelens, fysieke sensaties, gedachtes.
- Als de tijd op is, maak je rustig je zin af. Daarna wissel je.
- Bedank elkaar.
Over Spreken
Als je gaat spreken, probeer je zo veel mogelijk te spreken over wat je NU ervaart. En niets is meer NU dan de sensaties in je lichaam. Wat merk je op in je lijf?
Vandaaruit beschrijf je waar je aandacht vanzelf naar uit gaat: gedachtes, gevoelens, fysieke sensaties. Waarschijnlijk weet je in het begin nog niet waar het toe leidt, of wat het belang ervan is. Maar dát is nou juist precies zo avontuurlijk. Je volgt als het ware het rode draadje, down the rabbit hole. Het helpt als je open en nieuwsgierig blijft.
In een inquiry ben je totaal vrij. Je kan je ogen open houden of sluiten. Je kan je lichaam bewegen, geluid maken: alles wat je maar helpt om jezelf te voelen en uit te drukken.
Je ervaring beschrijven
Soms werkt het goed om metaforen te gebruiken om je ervaring te beschrijven. Voelt je lichaam als gesmolten goud, als een ijslandschap of als een bergbeekje? Beschrijf die knellende rubberen band rondom je borstkas, of de open ruimte in je buik. Merk op hoe je ervaring verandert of zich verdiept, zodra je de juiste woorden vindt.
Je gedachtes horen erbij
Je gedachtes zijn een belangrijke laag van je ervaring, net als je gevoelens en je fysieke sensaties. Ze ontstaan in het nu, dus horen ze erbij. Alleen, omdat gedachtes zelden over het nu gaan, is het de kunst om daar – na het verwoorden van een gedachte – naar terug te keren.
Je lichaam geeft vaak een heel heldere respons op iedere gedachte. Na het uitspreken ervan kan je meestal in je lichaam ofwel meer ruimte voelen, ofwel meer spanning. En daar kan je dan vervolgens iets over zeggen. Als er spanning is; hoe voelt die precies? Drukt er een putdeksel op je borst, zit er een elastiek om je buik of een brok in je keel? Als er ruimte is: waar voel je die? Hoe groot is die ruimte? Is de ruimte leeg, of gevuld? Met welke kleur of materiaal?
Hoe meer details, hoe beter. Soms wil je hoofd je uit de ervaring ‘helpen’, door vooral te willen begrijpen wat je ervaart. Misschien zeg je: ‘jeetje, mijn hoofd draait overuren, wat wil ik dit graag begrijpen zeg… ik voel alleen nog maar mijn hoofd. Mijn gedachtes draaien rond als een hamster-rad…’ En daar ben je weer helemaal ‘nu’.
Vaak als je precies erkent waar je bent, dan ontstaat er vanzelf meer ruimte of ontspanning. Neem alle tijd om het proces te volgen en de woorden te vinden om dat te beschrijven. Misschien merk je ineens op dat je ervaring zich verdiept terwíjl je erover spreekt. ‘Het rad spint sneller en sneller… en lijkt nu een beetje op te lossen. Er komt meer ruimte rondom het rad… een prettig stille en donkere ruimte, vol van een soort zachte elektrische tinteling…’
Over luisteren
Degene die luistert, kan eenvoudig ontspannen. Dat klinkt makkelijk, maar het is soms een hele kunst.
Zeker als je inquired met je geliefde, zal je misschien allerlei neigingen in jezelf opmerken. We zijn in sociale conversatie zo geneigd om een vraag te stellen, ongemakkelijke stiltes op te vullen, bemoedigend toe te knikken, aan te vullen, de discussie aan te gaan, de ander te laten weten dat je ‘m begrijpt…
Gewoon maar zijn
Als luisteraar, beoefen je om gewoon maar ‘te zijn’ terwijl je partner door van alles heen beweegt. We zijn zó geneigd om alles voor de ander op te willen lossen! Het kan heel behulpzaam zijn voor je relatie om met eigen ogen te zien dat je partner het gewoon zelf kan. Of dat het helemaal niet erg is om een tijdje wat te klooien of te zoeken.
Sterker nog; juist heel fijn als dat gewoon mag, want meestal brengt onze perfectie-drang ons verder weg van onze ontspanning en waarheid.
Luisteren als de Boeddha
Als luisteraar zou je je voor kunnen stellen dat je een beetje bent als de Boeddha: ontspannen, aanwezig. Als Boeddha luister je zowel naar de woorden van je lief, als naar de respons in je eigen lichaam.
Je hoeft daarbij trouwens geen pokerface te trekken: als er ontroering door je heen stroomt of je moet lachen, dan laat je het gewoon door je heen trekken. Dan rolt er een traan of je giechelt; dit is niet een (aangeleerde) reactie, maar een (natuurlijke) respons. Mijn lerares zegt altijd heel mooi: ‘Je hoeft niks te maken, maar ook niets tegen te houden’.
Soms zal je partner met ogen dicht inquiren. Toch biedt je oogcontact aan zodat je er ‘bent’ op het moment dat je partner wel kijkt. Als je merkt dat je afdwaalt, breng dan je aandacht vriendelijk weer terug in het hier en nu. Je kan er helemaal vanuit gaan dat jouw aanwezigheid meer dan genoeg is. Meer hoef je niet te doen.
Innerlijk kompas
Inquiry helpt je om te voelen hoe het met je is. En te voelen wat belangrijk is voor je. Soms zijn we geneigd om vooral te doen wat we denken dat we moeten doen. En dan negeren we de signalen van ons lichaam die ons vertellen dat we eigenlijk iets anders nodig hebben.
Inquiry helpt je om niet alleen je gedachten te verwoorden, maar ook om opnieuw te leren luisteren naar de wijsheid van je lichaam. Haar signalen kunnen dan voor je gaan werken als een innerlijk kompas.
Dat is niet altijd comfortabel. Durf je de afspraak met die energie-slurpende vriend te cancelen en goed te zorgen voor jezelf? Soms is het voor je omgeving juist heel prettig als je je innerlijk kompas niet volgt…
Misschien ontdek je allerlei situaties in je leven ontdekken waarin je geneigd bent om de signalen van je lichaam te negeren. Maak je geen zorgen. Je hiervan bewust worden, is de belangrijkste stap op weg naar een meer ontspannen leven.
Benodigdheden voor inquiry:
- Tijd (ergens tussen de 2 en 15 minuten keer twee)
- Een timer (bijvoorbeeld de gratis Insight Timer App met het geluid van een gong)
- Een comfortabele zitplek tegenover elkaar, zodat je elkaar kan zien: samen op de bank, op de grond op een meditatiekussen, aan tafel, in bad…
Ik wens jullie een fijne tijd toe samen!
Liefs,
Marije
Samen verder met Tantra
In onze vervolgtrainingen krijg je heel veel nieuwe input voor jullie Vrij Afspraakjes. Samen belanden jullie op jullie eigen eilandje, in een zee van andere eilandjes. Je kleren blijven aan, maar toch geef je jezelf misschien meer bloot dan normaal.
Die openheid helpt je om meer verbinding te ervaren.
Niets voor jullie, een groep? Lees hier alles over onze tweede privé sessies.