Search
Close this search box.

Inquiry: de kunst van het inchecken

Tijdens jullie Avond vol Aandacht hebben jullie een inquiry gedaan: die oefening waarbij je om de beurt sprak en luisterde.

Inquiry geeft je de mogelijkheid om je volledige aandacht te brengen bij je ervaring in het moment, terwijl je partner getuige is van jouw proces.

In normale gesprekken praten we vooral over wat we denken. Maar onze gedachtes gaan bijna altijd over de toekomst of over het verleden. Daarom zeggen we zelden iets over het NU. Terwijl ‘nu’ wel het enige moment is waarop je intimiteit kunt ervaren.

Meer ruimte

Ik vind het fijn aan een inquiry dat ik niet alleen dichterbij mezelf kom, maar vaak ook bij mijn partner. Ik hoor waar die mee bezig is, van geniet of mee worstelt. Ik ervaar meestal na een inquiry meer begrip, openheid en ruimte. Ik gebruik inquiry dan ook graag om samen ‘in te checken’. 

Omdat Jeroen alleen luistert en niet reageert, laat hij me vrij om mijn eigen spoor te volgen. Er is aandacht en ruimte voor ons allebei: héél fijn.

Een disclaimer: de beoefening van inquiry is heel eenvoudig, maar niet makkelijk. Maar ik denk dat de oefening ook al krachtig is als je nog aan het uitvinden bent hoe je het nou doet: je aandacht in het moment brengen. Ik blijf zelf ook rustig dooroefenen!

In het kort: de Spelregels voor Inquiry

 

 1. Spreek vooraf af hoe lang jullie inquiry duurt: neem tussen 2 en 15 minuten per persoon

   

 2. Zet een timer zodat je niet op de tijd hoeft te letten (jullie krijgen allebei evenveel tijd)

   

 3. Eén spreekt over je ervaring in het moment, de ander luistert alleen maar en reageert niet

   

 4. De luisteraar biedt oogcontact aan, maar als spreker bepaal je zelf of je wel of niet (terug) kijkt.
   
 5. In beide rollen ben je nieuwsgierig naar elk detail van je ervaring: gevoelens, fysieke sensaties, gedachtes.

   

 6. Als de tijd op is, maak je rustig je zin af. Daarna wissel je.
Jeroen & Marije | intieme Tantra trainingen om je relatie te laten bloeien

Over Spreken

In een inquiry ben je totaal vrij. Je kan je ogen open houden of sluiten. Je kan je lichaam bewegen, grommen, gapen, uitrekken, dansen, gebaren maken: alles wat je maar helpt om jezelf te voelen en uit te drukken.

Als je gaat spreken, probeer je zo veel mogelijk te spreken over wat je NU ervaart. En niets is meer NU dan de sensaties in je lichaam. Wat merk je op in je lijf?

Vandaaruit beschrijf je waar je aandacht vanzelf naar uit gaat: gedachtes, gevoelens, fysieke sensaties. Niets is onbelangrijk. Waarschijnlijk weet je in het begin nog niet waar het toe leidt, of wat het belang ervan is, maar dát is nou juist precies wat er zo avontuurlijk aan is. Je volgt als het ware het rode draadje, down the rabbit hole. Het helpt als je zo veel mogelijk open en nieuwsgierig kunt blijven.

Je ervaring beschrijven 

Soms werkt het goed om metaforen te gebruiken om je ervaring te beschrijven. Het kan in je lichaam voelen als gesmolten goud, als een ijslandschap of als een klaterend bergbeekje. Je kan een knellende rubberen band rondom je borstkas voelen, of een open ruimte in je buik… Waarschijnlijk zal je merken dat je ervaring verandert of verdiept, terwijl je erover spreekt. 

Je gedachtes horen erbij 

Je gedachtes zijn een belangrijke laag van je ervaring, net als je gevoelens en je fysieke sensaties. Je gedachtes ontstaan in het nu, dus horen ze erbij. Alleen, omdat gedachtes zelden over het nu gaan, is het de kunst om daar – na het verwoorden van je gedachte – naar terug te keren.

Je zal merken dat je lijf een heel heldere respons heeft op iedere gedachte die door je heen beweegt. Na het uitspreken ervan kan je meestal in je lichaam ofwel meer ruimte voelen, ofwel meer spanning. En daar kan je dan vervolgens ook iets over zeggen.

Als er spanning is; hoe voelt die precies? Drukt er een putdeksel op je borst, zit er een elastiek om je buik of een brok in je keel? Als er ruimte is: waar voel je die? Hoe groot is die ruimte? Is de ruimte leeg, of gevuld? Met welke kleur of materiaal?

Hoe meer details, hoe beter. Soms wil je hoofd je uit de ervaring ‘helpen’, door vooral te willen begrijpen wat je ervaart. Misschien zeg je: ‘jeetje, mijn hoofd draait overuren, wat wil ik dit graag begrijpen zeg… ik voel alleen nog maar mijn hoofd. Mijn gedachtes draaien rond als een hamster-rad…’

Vaak als je precies erkent waar je bent, dan ontstaat er weer wat ruimte of ontspanning. Neem alle tijd om het proces te volgen en de woorden te vinden om dat te beschrijven. Misschien merk je ineens op dat je ervaring zich verdiept terwíjl je erover spreekt. ‘Het rad spint sneller en sneller… en lijkt nu een beetje op te lossen. Er komt meer ruimte rondom het rad… een prettig stille en donkere ruimte, vol van een soort zachte elektrische tinteling.’

Over luisteren

Degene die luistert, kan eenvoudig ontspannen. Dat klinkt makkelijk, maar het is soms een hele kunst.

Zeker als je inquired met je geliefde, zal je misschien allerlei neigingen in jezelf opmerken. We zijn in sociale conversatie zo geneigd om een vraag te stellen, ongemakkelijke stiltes op te vullen, bemoedigend toe te knikken, aan te vullen, te hummen, de discussie aan te gaan, te laten weten dat je het begrijpt…

Gewoon maar zijn

Als je luistert, beoefen je om gewoon maar te zijn terwijl je partner door van alles heen beweegt. We zijn zó geneigd om iets voor de ander op te willen lossen! Het kan heel behulpzaam zijn voor je relatie om te zien dat je partner het gewoon zelf kan. Of dat het helemaal niet erg is om een tijdje wat te klooien of te zoeken. 

Sterker nog; juist heel fijn als dat gewoon mag, want meestal brengt onze perfectie-drang ons verder weg van onze ontspanning en waarheid.

Boeddha

Luisteren als de Boeddha

Als luisteraar zou je je voor kunnen stellen dat je een beetje bent als de boeddha: ontspannen, aanwezig. Als boeddha luister je zowel naar de woorden van je lief, als naar de respons in je eigen lichaam.

Je hoeft daarbij trouwens geen pokerface te trekken: als er ontroering door je heen stroomt of je moet lachen, dan laat je het gewoon door je heen trekken. Dan rolt er een traan of lach je; dit is niet zozeer een (aangeleerde) reactie, maar een (natuurlijke) respons. Mijn lerares zegt altijd heel mooi: ‘Je hoeft niks te maken, maar ook niets tegen te houden’.

Soms zal je partner met ogen dicht inquiren. Toch biedt je oogcontact aan zodat je er ‘bent’ op het moment dat je partner wel kijkt. 

Als je merkt dat je afdwaalt, geen probleem! Breng je je aandacht vriendelijk weer terug in het hier en nu. Je kan er helemaal vanuit gaan dat jouw aanwezigheid meer dan genoeg is. Meer hoef je niet te doen.

Prive Tantra voor Stellen
Tip: De gratis Insight Timer app geeft een gong als de tijd op is

In contact met je innerlijke kompas

Inquiry helpt je om te voelen hoe het met je is. En te voelen wat werkelijk belangrijk is voor je. Meestal zijn we geneigd om te doen wat we denken dat we moeten doen, en negeren we de signalen van ons lichaam die ons vertellen dat we eigenlijk liever iets anders zou willen doen.

Inquiry helpt je om niet alleen je gedachten te verwoorden, maar ook om opnieuw te leren luisteren naar de wijsheid van je lichaam. Haar signalen kunnen dan voor je gaan werken als een innerlijk kompas.

Dat is niet altijd comfortabel trouwens. Durf je de afspraak met die energie slurpende vriend te cancelen en goed te zorgen voor jezelf? Soms is het voor je omgeving juist heel prettig als je je innerlijk niet kompas volgt…

Misschien ga je allerlei situaties in je leven ontdekken waarin je geneigd bent om de signalen van je lichaam te negeren. Dat kan best zoeken zijn. Maak je geen zorgen. Je hiervan bewust worden, is in mijn ervaring de belangrijkste stap op weg naar een meer ontspannen leven.

Benodigdheden voor inquiry:

 • Tijd (ergens tussen de 2 en 15 minuten keer twee)
 • Een timer (bijvoorbeeld de gratis Insight Timer App met het geluid van een gong)
 • Een comfortabele zitplek tegenover elkaar, zodat je elkaar kan zien: samen op de bank, op de grond op een meditatiekussen, aan tafel, in bad…

Ik wens jullie een fijne tijd toe samen!
Liefs,
Marije

Zin om de verder de diepte in te gaan?


In onze meerdaagse trainingen krijg je heel veel nieuwe input voor jullie intieme samenzijn. Hieronder zie je het eerstvolgende aanbod met Jeroen en Marije, kijk hier voor een overzicht

15 mrt - 14 jul 2024
20:00 - 16:00 uur
A Meeting of Two Oceans
Ons intensieve, vier maanden durende avontuur waarin jullie samen bloeien in seks - met Marije & Jeroen. Mo2O bestaat uit 2 weekenden, 3 VRIJdagen, 3 Zoom meetings en 1 privé sessie, op verschillende locaties in Nederland. Er is plek voor maximaal 8 stellen. Check alle data zorgvuldig voor je je inschrijft. Let op: het gaat hier om de aanbetaling voor deze training. Na jullie inschrijving nemen we contact met jullie op en sturen we jullie een vragenlijst en een factuur (te betalen in 1 tot 3 termijnen).
2 plekken beschikbaar
€ 1000
ReserverenBekijk
26 apr 2024
13:00 - 17:30 uur
Dakini Dag
Een Tantrische middag voor vrouwen: tijd voor je Zelf. Lichaamswerk, zelfonderzoek, ademwerk, aanraking & meditatie. Met Marije & team, in Amsterdam Noord. De onderwerpen voor de komende Dakini Dagen: 30/03: Grenzen | 26/4: Gevoeligheid | 11/05: Aanraken. Als een datum niet verschijnt in de agenda, is deze vol. Je kan je op de wachtlijst laten plaatsen via een mailtje naar info@ avondvolaandacht.nl.
18 plekken beschikbaar
€ 79
ReserverenBekijk
11 mei 2024
13:00 - 17:30 uur
Dakini Dag
Een Tantrische middag voor vrouwen: tijd voor je Zelf. Lichaamswerk, zelfonderzoek, ademwerk, aanraking & meditatie. Met Marije & team, in Amsterdam Noord. De onderwerpen voor de komende Dakini Dagen: 30/03: Grenzen | 26/4: Gevoeligheid | 11/05: Aanraken. Als een datum niet verschijnt in de agenda, is deze vol. Je kan je op de wachtlijst laten plaatsen via een mailtje naar info@ avondvolaandacht.nl.
11 plekken beschikbaar
€ 79
ReserverenBekijk
28 - 29 jun 2024
09:30 - 17:00 uur
Goud
Onze vitale tweedaagse training voor meer intimiteit, ontspanning en genot in jullie relatie - met Marije & Jeroen | in Amsterdam Noord. Deze prijs is voor jullie samen, en inclusief koffie & thee, twee keer een gezonde vegetarische lunch & lekkers
7 plekken beschikbaar
€ 749
ReserverenBekijk
18 - 19 okt 2024
09:30 - 17:00 uur
Goud
Onze vitale tweedaagse training voor meer intimiteit, ontspanning en genot in jullie relatie - met Marije & Jeroen | in Amsterdam Noord. Deze prijs is voor jullie samen, en inclusief koffie & thee, twee keer een gezonde vegetarische lunch & lekkers
8 plekken beschikbaar
€ 749
ReserverenBekijk
22 nov 2024
09:30 - 17:00 uur
Crazy Sexy Lazy
Op deze dag nemen we jullie mee op reis langs de drie essentiële ingrediënten voor stromende seks in jullie relatie. CSL is een vitaal én ontspannen programma voor stellen met (enige) ervaring in Tantra - die zin hebben om zichzelf, hun geliefde en het leven zelf dieper te leren kennen. Deze prijs is voor jullie samen, inclusief koffie, thee en een gezonde vegetarische lunch. Met Jeroen & Marije | 09:30 - 17:00 uur | Amsterdam Noord
10 plekken beschikbaar
€ 379
ReserverenBekijk

Abonneer je op de Avond vol Aandacht Podcast:

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.