Hoe stop ik met mezelf aanpassen?

Jezelf los te laten en je mee te laten voeren door de stroom van het leven zelf: dat is een ervaring waar we diep in ons hart heel erg naar kunnen verlangen.

Dat is iets waar we – denk ik – ook heel specifiek naar verlangen in een liefdesrelatie.

De ander roept energie in je wakker, die waarschijnlijk lang niet zo voluit stroomt als wanneer je alleen bent. Maar het is nog niet altijd zo eenvoudig om jezelf toe te vertrouwen aan die stroom.

De nabijheid van die ene hele speciale ander kan net zo goed het tegenovergestelde in je wakker maken: je voelt je verkrampt, beperkt… helemaal niet vrij en stromend.

Het is ook nogal wat: al die energie die in ons wordt aangeraakt in de liefde. Soms voelen we ons extatisch. Dan weer diep in de put of verveeld. En we hebben nou eenmaal geleerd dat niet alle ervaringen welkom zijn.

De allereerste mensen van wie we zielsveel hielden, waren onze ouders. Maar zij wilden je soms helemaal niet in de buurt hebben, als je energie op een specifieke manier stroomde: ‘Ga naar je kamer, en kom maar weer terug als je normaal kan doen!’

En omdat hun nabijheid zo belangrijk voor ons was, leerden we onze energie te beperken en zo controle te houden over onze ervaringen.

Voelsprieten

Nu is je geliefde die allerbelangrijkste persoon op aarde. Veel partners ontdekken dat ze, in het bijzijn van hun geliefde, zichzelf helemaal niet zo goed kunnen voelen. We zijn soms zo supergevoelig voor hun afwijzing of voorkeur, dat we met onze aandacht vooral bij de ander te zijn. 

Dit is één van de manieren waarop we onze ervaringen controleren – en daarmee onze vrije stroom blokkeren. Als ik me richt op die ander, hoef ik mijn energie, mijn lichaam, namelijk niet te voelen. Zo ben ik veilig.

‘Het lijkt wel alsof ik voelsprieten heb’, zei ik soms tegen Jeroen. Ik was hyperalert. Ik wist altijd precies waar hij was in huis. Voortdurend was ik aan het aftasten of ik nog OK was voor hem. Of ik al iets zou moeten doen of iemand zou moeten zijn, om samen te kunnen zijn… Geen idee wat ik nou eigenlijk wilde of hoe het eigenlijk met míj was.

Datzelfde woord ‘voelsprieten’ kwam een paar keer voorbij in een retraite die we onlangs gaven. Ik hoorde veel ‘aha’ momentjes toen ik vertelde over onze neiging om onszelf te verlaten en met onze aandacht vooral bij de ander te zijn. 

Heb jij ook wel eens voelsprieten? Luister dan naar m’n podcast over het verschil tussen aanpassen en afstemmen.

Beluister de Avond vol Aandacht podcast:

Laat je verder inspireren

Iedere maand sturen we onze abonnees één of twee keer een email waar je echt iets aan hebt, als je meer intimiteit wil ervaren in je leven. Je ontvangt bij je inschrijving ook onze partner meditatie ‘Brandstof voor jullie Relatie’ cadeau.

Download onze gratis Partner Oefening

En ervaar thuis samen
de weldaad van Tantra.